Videoröportaj

Okullarda yaşanan temizlik sorununa Eğitim Sen Başkanı tepki gösterdi: Eğitimden tasarruf olmaz, bu iktidarın tercihidir

20 Eylül 2024 23:15

Hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında çıkardığı yönetmelikle okullarda temizlik yapılacak gün sayısını üçe indirmesine Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak tepki gösterdi. Ankara’da öğrencilerin torbalarla okula gidip temizlik yaptığını anlatan Irmak “Okullar aslında belirli günler temizlenecek, diğer günler kendi haline bırakılacak” dedi.

“Bu bir halk sağlığı sorununa dönüşecek”

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak okullardaki temizlik eksiğinin kısa sürede toplumsal bir sorun haline gelebileceğini şöyle anlattı:

“Biz eğitimciyiz, şunu biliyoruz okul ortamında neredeyse her teneffüsten sonra sabah saatlerinde çocuklar sınıfa girdiğinde koridorlar paspaslanır, tuvaletler temizlenir. Burada oluşabilecek herhangi bir bakteriyel ve mikrobik sıkıntılar karşısında temizlik yapılır, ilaçlanma yapılır. Ama bundan sonra bütün bunlarda mahrum kalacak. Sonuçları önemli bunların bizim açımızdan. Orası yansıyan sonuçları buralarda salgın hastalıklar olacak. Buralarda hijyen gerekliği şekilde sağlamadığı için hastalıklara açık hale gelecek. Çocukların hastalanması ve bu sağlık sorunların yaygınlaşması demek. Aslında çocuklardan etkilinen tüm topluma yaygınlaşılan bir sağlık sorunuyla da karşı karşıya kalacağız demek. Bu bir halk sağlığı sorununa dönüşecek.”

“Ankara’da bir lisede öğrenciler ellerinde torbalarla temizlik yaptılar”

Okulların temizliği için ödenen paranın yetersiz olduğunu, harçlık sayılabilecek bir ücretle kimsenin çalışmak istemediğinin altını çizen Kemal Irmak, asıl hijyen sorunun bir ay sonra ortaya çıkacağını belirtti. Irmak, karşılaştıkları tabloyu için şunları söyledi:

“Daha bugün sabah saatlerinde Ankara'nın bir ilçesindeydik, bir okulu ziyaret ettik. Bu yeni uygulama karşısında durum ne hocam dedik. İlk ay tam zamanlı çalışacakları için personelin şu anda tamamı geldi ama ilk aydan sonra hemen hemen hiçbirisini okula gelmeyeceği söyleniyor. İkincisi bir ücret veriliyor. Ücret bile değil, okul harçlığı, cep harçlığı olarak ifade ediliyor. Günlük 560 lira, çok komik bir rakam. Bu rakamlara çalışmak istemeyen çok sayıda insan var ve bunlar okullara gitmiyorlar. O okullar gerekti temizlikten mahrum kalıyor. Burada eğitim emekçileri kendileri çözmeye çalışıyorlar ya da okul aile birlikleri aracılığıyla  velilerden parasını alarak okulları temizletmeye çalışıyorlar. Kamusal eğitimden her geçen gün uzaklaşılıyor ve bu tür problemlerle de şu anda karşı karşıya kalıyor. Ankara'nın bir ilçesinde lisede çocuklar ellerinde torbalarla okulu temizliyorlardı. Kamusal eğitimden uzaklaşılmasının sonucu bu. Bir tercih meselesi. Belli bir kesim bu tür sorunlardan asla etkilenmiyor. Onlar bu tür sorunlarla asla karşı karşıya gelmiyorlar. Bu sorunlarla yine karşı karşıya gelen geliri düşük, asgari ücretin altında, asgari ücret düzeyinde çalışan insanlar ve çocukları. Bu günümüzde aslında bir sınıfsal sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu da başından beri iktidarın tercihinden kaynaklanan bir sorun.”

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

 

"
"