21 Temmuz 2024

"Başıboş" sorunsalı

Ümit Kartoğlu çiziyor...

Yazarın Diğer Yazıları

Profesyonel kibir: Özgüven trajedisi

“Çalkalama testi”nin çalışmadığı iddiasının hiçbir bilimsel temeli yoktur. Çünkü sıvılarda partiküllerin çökme olayı tümüyle fizik kurallarıyla gerçekleşmektedir, yani her zaman bir sıvı içindeki ağır partiküller hafif partiküllere oranla daha hızlı çökecektir. Çalkalama testi çalışmıyorsa birileri ağır partikülün her zaman hafif partikülden hızlı çökmeyeceğini, yani 1687’den beri kanun olarak bildiğimiz yerçekiminin olmadığını kanıtlamak durumunda. Peki, konu bu kadar basit ve bilimsel bir temele dayanıyorsa çalkalama testine burun kıvıran ülkelerde ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kullanmama gerekçesi nedir?

Şapkaları çıkartalım

Ben şapkaları çıkarttım… TDK sözlüğünde Nâzım şapkalı geçiyor bugün, ama Âzem’in şapkasını çıkartmış TDK. Nâzım’a saygımdan hem adını şapkalı yazdığı hem de öyle imzaladığı için şapkasız bırakmadım Nâzım’ı hiç. Yılmaz Güney’i bir başka severim. Bugün “artık bırakıyorum, siz de çıkarın şapkaları” dediğim halde, TDK’nin çıkarttığı şapkaya inat, Âzem’in şapkasını geri koyuyorum

Kontrol listeleri uzmanlık kibrine karşı

Kontrol listeleri, hataları önlemeye yönelik etkili bir koruma sağlar. Bu listeler, gerekli asgari adımları hatırlatır ve açık bir şekilde ifade eder. Böylece yalnızca doğrulama imkânı sunmakla kalmaz, aynı zamanda performans disiplinini artırarak daha yüksek standartları da teşvik eder. Cerrahlar, ne kadar deneyimli ya da uzman olurlarsa olsunlar, kontrol listelerini büyük bir titizlikle kullanarak daha başarılı sonuçlara ulaşabilirler. Unutulmamalıdır ki, “Bildiklerimizin hacmi ve karmaşıklığı, bunların faydalarını doğru ve güvenli bir şekilde sunma yeteneğimizi aşmıştır.”

"
"