Haberler

“Solo Botter: Komet” sergisi, Casa Botter’de ziyarete açıldı!

18 Eylül 2024 – 12 Ocak 2025 tarihlerinde pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Casa Botter’de ücretsiz olarak ziyaret edilebilir

18 Eylül 2024 12:43

T24 Kültür-Sanat

İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter’de Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü olan “Solo Botter: Komet” sergisi ziyarete açıldı. Serginin açılışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel, İBB Kültür Dairesi Başkanı T. Volkan Aslan, Bedri Baykam, İnci Aksoy, Canan Tolon, Levent Erden, Osmantan Erkır gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından isimlerin katılımıyla 17 Eylül Salı akşamı gerçekleşti.

2022’de kaybettiğimiz Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet’in 1960’lı yıllardaki erken dönem eserlerinden “alto modern” adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan özel bir seçki sunan “Solo Botter: Komet” sergisi, 18 Eylül 2024 – 12 Ocak 2025 tarihleri arasında Casa Botter’de ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Komet (Gürkan Coşkun)

1970 sonrası şekillenen eleştirel-politik figür resmi anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Komet, gerçek ile düş gücünü, ciddiyet ile kuralsızlığı, melankoli ile absürtlüğü, gizem ile şiirsel bir evreni iç içe ören sıra dışı bir ressam. Resim sanatını edebiyat, şiir ve felsefeyle yakınlaştıran, sadece tuvalde değil çağdaş sanatın video, enstalasyon ve performans gibi farklı ifade alanlarında modern yaşamın kural ve kalıplarını eleştiren, döneminin yerleşik sanatçı tanımını kırmaya çalışan disiplinlerarası bir kişilik... Erken tarihli resimlerinde, göç ve birey-iktidar ilişkilerini hatırlatan kalabalık figür gruplarını resimleyen sanatçı, “Komet resmi” denilince ilk akla gelen kendine özgü düş imgeleriyle yüklü resim atmosferini de yine bu yıllarda oluşturur.1971 yılında devlet bursuyla gittiği Paris’te tüm yaşamı boyunca seveceği ve tekrar tekrar başvuracağı bir kaynak olarak gördüğü, erken dönem İtalyan Rönesans ressamlarını keşfeder. Resimlerindeki figürler belirsiz bir olay örgüsü içerisinde masal ya da efsanelerdeki kahramanlar gibi hem herhangi bir insanı hem de hiç kimseyi temsil etmektedir. Bürokrat tipli erkekler, modern görünümlü kadınlar, birbirinden sevimli canlılar bazen bir orman peyzajının önünde bazen de medeniyetten uzak ıssız bir doğa kesitinin içerisinde varolur. Zaman durmuş, geçmiş ve gelecek sanki aynı kompozisyon ve olay örgüsü içerisinde akmaya başlamıştır.

İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde düzenlenen “Solo Botter: Komet” sergisi, 18 Eylül 2024 – 12 Ocak 2025 tarihlerinde pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Casa Botter’de ücretsiz olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Casa Botter (Botter Apartmanı) hakkında

Özgün adı Maison Botter (Casa Botter) olan Botter Apartmanı, II. Abdülhamid Dönemi’nde sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Jean Botter için yaptırıldı. İstanbul’un ilk modaevi olarak bilinen ve dönemin modasına yön veren “Botter Modaevi”ne ev sahipliği yapan Botter Apartmanı, 1900-1901 yılları arasında İtalyan Mimar Raimondo D’Aronco tarafından tasarlandı; İstanbul’da art nouveau akımının hayata geçirildiği ilk yapı olarak kent hafızasında yerini aldı. 19. yüzyıl sonuyla 20. yüzyıl başlarında etkili olan, siyasal ve ekonomik gelişmelerin sonucu olarak İngiltere’den Orta Avrupa’ya yayılan art nouveau akımı, farklı kaynaklardan beslenen bir üslubun ifadesiydi. Asimetri, eğrisellik, çizgisellik, kıvrımlar ve bükülmelerle doğanın akıcılığıyla uyumlu bir estetik geliştiren akım, İstanbul’un sivil mimarisini de etkiledi. D’Aronco’nun Fransız-Belçika etkileriyle Viyana Okulu’nu sentezlediği Botter Apartmanı’nın cephesi de bu akımın genel özelliklerini yansıtıyor.

İBB Miras tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarının ilk etabında "Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi" olarak 2023 yılında kapılarını açan Botter Apartmanı’nın zemin katında sergi salonu, birinci katında ise Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanları yer alıyor.

 

 

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

"
"