Haberler

Kandıralı kadınlar, Akçakese Köyü'ne yapılmak istenen bio arıtma tesisini protesto etti: Suyumuzu, havamızı ve tarımımızı kirlettirmeyeceğiz

21 Eylül 2024 20:00

T24 Haber Merkezi/Ergün Demir

Kocaeli’nin Kandıra Akçakese Köyü bölgesine yapılmak istenen bio arıtma (çöp) tesisine karşı çıkan Kandıralı kadınlar bu sefer İzmit Yürüyüş Yolu’nda eylem yaptı. 

Kocaeli’nin Kandıra Akçakese Köyü bölgesine yapılmak istenen bio arıtma tesisine karşı eylemler devam ediyor. Daha önce İzmit merkezde traktörleriyle eylem yapan Kandıralılar, bu kez İzmit Yürüyüş Yolu’nda bir protesto gösterisi düzenledi. Bu sefer eylemin katılımcıları yalnız Kandıralı kadınlardı.

“Kandıra’ya çöp tesisi istemiyoruz”, “Kandıra uyuma, toprağına sahip çık” sloganları eşliğinde yürüyen kadınlar, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Kandıralı kadınlar adına basın açıklamasını yapan Meryem Ok, şunları söyledi:

‘’Son günlerde Kocaeli’miz ve Türkiye gündemine oturan Akçakese Köyü'nde yapılmak istenen çöp tesisine hayır toplantısı için burada toplandık. Sizlerin şu hususa özellikle dikkat etmesini istiyorum. Marmara Bölgesi ve Kocaeli ilimizin mevcut konumları göz önüne alındığında KAF adıyla bilinen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçiş güzergahında olduğu bilinmektedir.

Kocaeli ilimizin mevcut ilçeleri içerisinde bulunan Kandıra ilçesi nispeten diğer ilçelerine göre deprem riskinin daha az olduğu ve sağlam zemine sahip olan ilçesidir. Fay hatlarına uzaklığı ve diri fay hatlarının sayısının azlığı nedeniyle olası bir deprem felaketiyle karşılaşılma durumunda bölgenin en az zarara uğrayacak yeridir. Bölge Akçekese ve Pirceler mahallesinde bulunan su kaynakları ile doludur. Dolayısıyla afet zamanında su ihtiyacını karşılayabilecek ve olası ihtiyaçlara da cevap verebilecek potansiyeldedir.

"Çöp tesisi su kaynaklarımıza zarar verecek"

Suyun hayat olduğunu ve Kocaeli’nin tek tarım havzalarının başı olduğu unutulmamalıdır. Bu hayati önemi olan sularımızı ve su kaynaklarımızı korumak ve kollamak zorundayız. Bundan asla vazgeçmiyoruz. Planlanan çöp tesisine mevcut su kaynaklarımıza zarar vereceği için, tarım alanlarımızın zarara uğrayacağı için, yaşam için en önemli unsur olan havamızı ve ormanlarımızı kirleteceği için kesinlikle karşıyız. Suyumuzu, havamızı tarımımızı ve bölgemizi asla kirlettirmeyeceğiz. Planlanan çöp tesisini asla yaptırmayacağız.”

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

 

"
"