Dünya

Ölüm cezasına çarptırıldı, 50 yıla yakın cezaevinde kalıp aklandı; şimdi 7 milyon dolardan fazla tazminat alacak

48 yıl cezaevinde kalan Simmons, kayıtlara geçen tüm mahkûmlar arasında en uzun süre hapis yatan kişi

17 Ağustos 2024 09:09

T24 Dış Haberler

Ölüm cezasına çarptırıldıktan ve 50 yıla yakın hapis yattıktan sonra aklanan Glynn Ray Simmons, şimdi 7.15 milyon dolar tazminat alacak. 

71 yaşındaki Simmons, Oklahoma City'nin bir banliyösü olan Edmond şehrine karşı açtığı davayı kazandı. 

Associated Press'in haberine göre, Edmond Belediye Meclisi, pazartesi günü yaptığı oylamada davayı karara bağladı ve tazminat ödenmesine karar verdi.

48 yıl cezaevinde kalan Simmons, kayıtlara geçen tüm mahkûmlar arasında en uzun süre hapis yatan kişi. 

Ne olmuştu?

Jüri 1975 yılında Simmons'ı bir yıl önceki bir soygun sırasında içki dükkânı tezgâhtarı Carolyn Rogers'ı öldürmekten suçlu bulmuştu. Simmons, cinayet sırasında Louisiana'da olduğunu iddia etti; polisin raporlarında tahrifat yaptığını ve savcılığın duruşma sırasında delil sakladığını iddia ederek dava açtı.

Simmons, başlangıçta idam cezasına çarptırıldı ancak 1977'de cezası ömür boyu hapis cezasına çevrildi.  71 yaşındaki adam, Temmuz 2023'te bir yargıcın cezasını iptal etmesi ve yeni bir yargılama emri vermesinin ardından serbest kaldı. İki ay sonra Oklahoma Bölge Savcısı Vickie Behenna, daha fazla fiziksel kanıt olmadığı için davayı yeniden görmeyeceğini söyledi. Simmons aklanmıştı ve eyaletten 175 bin dolar tazminat aldı. 

The National Registry of Exonerations'a göre, 48 yıldan fazla bir süre cezaevinde kalan Simmons, kayıtlara geçen tüm mahkûmlar arasında en uzun süre hapis yatan kişi oldu.

"
"