29 Haziran 2024

Modanın geleceği Demna'nın çizimlerinde saklı

2024 / 2025 kış sezonu Haute Couture (Yüksek Terzilik) moda haftası, Balenciaga'nın Neo-Couture doktrini, Giorgio Armani'nin kilolarca inci tanesini giysilerine aktardığı koleksiyonu ve ABD'li tasarımcı Thom Brown'un Amerikan bezi kullanarak yarattığı tematik ve sürrealist tasarımları ile renklendi. Virginie Viard'ın koltuğunu kaybetmesi ile makinistsiz kalan Chanel ise, tasarım ekibinin hazırladığı koleksiyonu ile haftanın en merak edilen defilesi oldu 

Bir zamanlar kapılarını yabancı modacılara kapalı tutan Paris Haute Couture Sendikası, 1990'lı yıllarda patlak veren Körfez Krizi sonrasında üyelerinden büyük bir kısmını (Yves Saint Laurent, Ungaro, Givenchy, Jean Louis Scherrer,Torrente vs.) kaybedince pusula değiştirmişti. Giorgio Armani, Valentino gibi dev yabancı markaları Paris moda haftalarına resmen davet etmek ve genç Fransız tasarımcılara şans tanımak, bu prestijli etkinliğin yeni stratejisi olarak benimsenerek günümüze kadar geldi.

Bu strateji değişimini fırsat bilerek Paris'e gelen Elie Saab, Zuahir Murad gibi Lübnanlı tasarımcılar ise daha önce hayal edemeyecekleri derecede ünlenerek Orta Doğu pazarına hakim oldular.

"Eskilerden kim kaldı?" diye merak ediyorsanız, Christian Dior ve Chanel değerlerinden hiçbir şey kaybetmeden yollarına devam ediyorlar. Sonradan Haute Couture'cüler kervanına katılan ve geçtiğimiz yüzyılın en büyük tasarımcılarından biri olarak kabul edilen JeanPaul Gaultier'nin markası ise ayakta kalmağa çalışıyor.

Paris'te dün noktalanan 2024/2025 Sonbahar – Kış Sezonu Haute Couture (Yüksek Terzilik) moda haftasına sendikanın davetlisi olarak ikinci kez gelen Amerikalı tasarımcı Thom Brown, modanın kalbi Paris'te söz hakkı edinmek yolundaki hedefini bir adım daha ileriye taşımış oldu. 1965 yılında Pensinvalya'da doğan ve daha sonraları New York'a gelerek kendi markasını yaratan Brown'ın en büyük destekçisi ise moda dünyasının gurularından, Vogue dergisinin yayın yönetmeni Anna Vintour.

Marka DNA'sını açık gri renkte erkek kostümünü baz alarak yaratan Brown, yaz aylarında pantolon yerine bermuda önererek erkeklere yeni bir şıklık anlayışı sunmuştu.

Thom Brown'un tasarımlarında sıkça kullandığı 4 bantlı çizgi detayı, kopya edildiği gerekçesi ile Adidas tarafından yargıya taşınmış ancak 2023 yılında mahkeme Brown'un lehine karar vermişti.

Kadın-erkek gardroblarının temel kodlarını belirli bir ölçüde çakıştırmayı seven, tematik ve sürrealist dokunuşlarla marka kimliğini yaratan Brown, moda dünyasının en prestijli etkinliği olan Haute Couture'ün DNA'sını tam olarak çözememiş olsa da haftaya renk kattığı ve ABD'deki şöhretine şöhret ekleyeceği kesin.

Moda tarihinde köklü bir yeri olan Balenciaga, 2015 yılından beri yaratıcı direktör koltuğuna oturttuğu Demna Gvasalia ile yoluna devam ediyor.

Gürcü tasarımcının sağlam adımlarla inşa etmekte olduğu yeni ruh, moda dünyasının geleceğini sezinlemekten geçiyor. Gvasalia, alüminyum kâğıt, ipek neoprem gibi fütüristik teknik kumaşları güncel ve bazik formlara uygulayarak temkinli olarak nitelendirebileceğim bir taktik sergiliyor.

2023/2024 Haute Couture defilesinde, sokak giysisi tarzının perfecto, şişme mont, kot pantolon, baskılı t-shirt gibi banal formlarını, uyguladığı sıra dışı hacım çalışması ile başka bir boyuta taşımış.

Geçmişte, geleneksel haute couture koleksiyonlarının olmazsa olmazı olan defileyi gelinlik modeli kapatma geleneği, Demna'nın yorumu ile 40 metre gaz kumaşının mankenin vücuduna dolandırılmış olduğu tek kerelik muhteşem bir bulut kümesine dönüşmüş.

Giyinilebilir mi? Belki evet veya hayır…

Ancak geçtiğimiz yüzyıl başında doğan ve DNA'sını yaratıcılık, eşsiz olmak, hayal kurmayı sağlamak, artizanal işçilik gibi olgulara dayanarak yaratan Haute Couture nosyonunun geleceğinin pusulası Demna'nın çizimlerinde saklı kanımca. 

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Şezlonglarda lüks marka kodları

Ünlü markalar, DNA'larını oluşturan moleküllerini moda dışındaki disiplinlere de kaydırarak lüks dünyasına tamamen hakim olmak istiyorlar. Kozmetik, mücevher, saat, ev tekstili gibi moda endüstrisinin sınırları içinde kalan ürün yelpazesinden sonra, otelcilik ve gastronomi alanlarında da söz sahibi olan moda dünyasının süper markaları "yaşam sanatı" satıyor 

Moda imparatorluğunun paha biçilmez koltuğuna kim oturacak?

30 yıldan beri Chanel markasının tasarım bölümünde çalışan Karl Lagerfeld'in 2019 yılında aramızdan ayrılmasından sonra dizginleri eline alan Fransız tasarımcı Virginie Viard, görevinden ayrılıyor. Lüks dünyasının bu paha biçilmez değerdeki koltuk değişiminin kime nasip olacağı şimdilik açıklanmadı

Futbolcu mu, pop star mı?

Birbirine aykırı iki olgu olarak bilinen moda ve futbolun yakınlaşması, maskülenliğin sembolü olan stereotip futbolcu imajını mutasyona uğrattı. Lüks dünyasının dev markalarının tanıtım afişlerinde veya podyumlarında boy gösteren ünlü futbolcular, pop starlar kadar ilgi görüyor