Dünya

Zorlu Enerji'den "İsrail ordusu" açıklaması: Azınlık hissedarı olduğumuz santralde hiçbir kararı alma ve aldırmama yetkimiz yok

İsrail basını yüzde 25 hissesi Zorlu Holding'e ait, İsrail’in en büyük elektrik santrallerinden biri olan Dorad Energy'nin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik tedariki anlaşmasının yenilenmesini oy birliğiyle onayladığını yazmıştı

10 Ağustos 2024 11:07

T24 Haber Merkezi

Zorlu Enerji; İsrail Savunma Bakanlığı'nın, yüzde 25 hissesi Zorlu Holding'e ait olan Dorad Energy ile sözleşmesini uzattığına dair haberlerle ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "%25 azınlık hissedarı olduğumuz Dorad Doğal Gaz Santralinde hiçbir kararı alma ve aldırmama yetkimiz bulunmamaktadır. İsrail kanunları uyarınca yönetilen Santralde, diğer ortakların çoğunluk oluşturarak aldığı herhangi bir karar üzerinde de etkili olmamız mümkün olmamaktadır" denildi. 

TIKLAYIN | İsrail basını: İsrail Savunma Bakanlığı, Zorlu Holding'in yüzde 25 hissesine sahip olduğu şirketle elektrik alım anlaşmasını uzattı

İsrail basınından Jerusalem Post; yüzde 25 hissesi Zorlu Holding'e ait, İsrail’in en büyük elektrik santrallerinden biri olan Dorad Energy'nin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik tedariki anlaşmasının yenilenmesini oy birliğiyle onayladığını yazmıştı. Zorlu Enerji'den konuyla ilgili açıklama geldi. 

"Herhangi bir karar üzerinde etkili olmamız mümkün olmamaktadır"

Zorlu Enerji'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"İsrail’de bulunan Ashdod ve Ramat Negev Doğal Gaz Santrallerindeki hisselerimizin satışı ve pay devirlerine yönelik sözleşmelerimizin imzalarını Mayıs ayında tamamladık ve kamuoyu ile bu bilgiyi paylaştık. Ancak %25 azınlık hissedarı olduğumuz Dorad Doğal Gaz Santralinde hiçbir kararı alma ve aldırmama yetkimiz bulunmamaktadır. İsrail kanunları uyarınca yönetilen Santralde, diğer ortakların çoğunluk oluşturarak aldığı herhangi bir karar üzerinde de etkili olmamız mümkün olmamaktadır"

Ashdod ve Ramat Negez Doğalgaz Santralleri'nde gerçekleştirdiği devri hatırlatan Zorlu Enerji, Dorad Santrali'ndeki hisselerini de "portföyünden en kısa sürede çıkarmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü" açıklamasında bulundu. 

Zorlu Enerji açıklaması, şu ifadelerle sona erdi: 

"Otuz yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma planlarına enerji sektörü gibi stratejik bir alanda hizmet eden Şirketimize ve Grubumuzun diğer şirketlerine yönelik itham ve yorumların bu çerçevede sağduyuyla değerlendirilmesini arzu ediyoruz. Özellikle sivil ve masum insanların yaşadıklarından dolayı tüm ülkemiz gibi son derece üzüntü duyuyor, bir an önce barışa kavuşulmasını gönülden diliyoruz"

Ne olmuştu?

İsrail basınından Jerusalem Post dün, İsrail Savunma Bakanlığı'nın, yüzde 25 hissesi Zorlu Holding'e ait olan Dorad Energy ile sözleşmesini uzattığını yazmıştı. İsrail’in en büyük elektrik santrallerinden biri olan ve Aşkelon kentinin güneyinde bulunan Dorad Energy'nin yüzde 37,5 hissesine İsrail devleti sahip.

İş insanı Ahmet Nazif Zorlu'nun başkanlığını yaptığı Zorlu Holding de 2004 yılından bu yana İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Savunma Bakanlığı'na elektrik sağlayan Dorad Energy'nin ortağı. 

Jerusalem Post, mayıs ayında Türkiye'nin İsrail ile ticareti tamamen durdurma kararından yalnızca iki buçuk ay sonra, Zorlu Holding'in temsilcilerinin de dahil olduğu Zorad Energy Yönetim Kurulu'nun, IDF üslerine elektrik tedariki anlaşmasının yenilenmesini oy birliğiyle onayladığını yazdı. 

Türkiye, mayıs ayında tüm ticareti durduğunu açıklamıştı

Ticaret Bakanlığı, nisan ayında 54 ürün grubunda Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin kısıtlandığını duyurmuş ve İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonları son bulmadıkça tedbirlerin diğer aşamalarına geçileceğini ifade etmişti. Bu kapsamda 2 Mayıs'ta yine Ticaret Bakanlığı, tüm ürün gruplarını kapsayacak şekilde bir ticaret sınırlaması açıklamıştı. 

TIKLAYIN | Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde: Türkiye, İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurdu

9 Nisan'da Ticaret Bakanlığı'nın 54 ürün grubunda ticaret kısıtlaması getirdiği hatırlatılan açıklamada, "Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahade edilmektedir" denilmişti. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticaretin tamamen durdurulması kararının açıklanmasından önce, 24 Nisan'da, Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.

"
"