Dünya Basınında Bugün

Yunanistan'da orman yangını, Tim Walz'un Çin geçmişi, Ukrayna 6 gündür Rus topraklarında | Dünya Basınında Bugün

12 Ağustos 2024 10:10

Britanya'da aşırı sağcı ayaklanmayı tetikleyen Southport saldırısının kurbanlarından Alice da Silve Aguiar'ın ailesi, kızlarının ölümünün ardından yaşanan şiddetli ayaklanmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Yunanistan'ın başkenti Atina'nın doğusunda bulunan Varnava bölgesinde bugün öğleden sonra başlayan yangın nedeniyle 9 köyün ve bazı hastanelerin tahliye edildiği açıklandı. Yangının dumanları başkent Atina'ya kadar ulaştı. Ukraynalı kaynaklar, binlerce Ukraynalı askerin Rusya'nın Kursk bölgesine yapılan saldırıda görev aldığını söyledi. Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Orta Doğu'ya bir güdümlü füze denizaltısının konuşlandırılması emrini verdiğini söyledi

12 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

Daily Mail | Southport kurbanının ailesi: Küçük kızımız adına artık protesto yapmayın

Britanya'da aşırı sağcı ayaklanmayı tetikleyen Southport saldırısının kurbanlarından Alice da Silve Aguiar'ın ailesi, kızlarının ölümünün ardından yaşanan şiddetli ayaklanmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Aile, mesajını kızlarının dünkü cenaze töreninde verdi. Küçük kızın ailesi, "Dans etmeye devam et, seni hep seveceğiz" dedi. 

Alice'in de aralarında bulunduğu üç çocuk bir dans atölyesinde bıçaklı saldırıda öldürülmüş, saldırıyı bir Müslüman'ın yaptığı söylentileri yayılmış ve bu Britanya genelinde ırkçı saldırıları tetiklemişti. 


The Independent | Britanya'da tecavüzle suçlanan doktor ve hemşirelerin kamuda çalışması serbest bırakılmış

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, doktor ve hemşirelerin cinsel saldırı ve tecavüzle suçlanmalarına rağmen mesleklerini Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde icra etmekte serbest bırakıldıklarını ortaya çıkardı.

2018-2024 yılları arasında yaklaşık 248 doktor, lisansları askıya alınmadan bu tür iddialarla karşı karşıya kaldı. 400'den fazla hemşire ise 2019-2004 yılları arasında cinsel istismar iddialarının ardından herhangi bir kısıtlama olmaksızın çalıştı. 


New York Times | Derin Çin bağları Walz'ın geçmişinde büyük rol oynadı

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti adayı Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayı Tim Walz, üniversiteden mezun olduktan sonra kendisine gelen 9-5 işi reddetti ve dünyanın diğer ucuna giderek 25 yaşında Çin'de öğretmenlik yapmaya başladı. Tiananmen Katliamı olduğunda Walz, Hong Kong'daydı; Çin iç savaş ihtimalini konuşurken ülkeye geri döndü. NYT'nin aktardığına göre Walz o kararla ilgili olarak, "O kritik günlerde Çin'de bir lisede olma fırsatı çok önemli gelmişti" dedi. 

Walz, ABD'de öğretmenlik yapmaya başladığında da öğrencileri için Çin'e geziler düzenledi. Walz, günümüzde Çin'i eleştirse de, ülkeyi çok iyi tanıyor. 


eKathimerini | Yunanistan'da orman yangını Atina yakınlarında ilerliyor; kasabalar, hastaneler tahliye edildi

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın doğusunda bulunan Varnava bölgesinde bugün öğleden sonra başlayan yangın nedeniyle 9 köyün ve bazı hastanelerin tahliye edildiği açıklandı. Yangının dumanları başkent Atina'ya kadar ulaştı.

Dumanlardan dolayı, yetkililer tarafından vatandaşlara gerekmediği sürece dışarı çıkmamaları talimatında bulunulduğu kaydedildi.

Yunan basınındaki haberlerde, bölgede etkili olan şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangının kontrol altına alınmasının zorlaştığı, yangına 26 hava aracı ve 120 itfaiyeci ile müdahale edildiği belirtildi.

Haberlerde, alevlerin yerleşim birimlerine ulaşması nedeniyle 9 köyün tahliye edildiği, polis ve gönüllülerin ise yangın nedeniyle evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşları kurtardıkları aktarıldı.


Moscow Times | Ukrayna, Kursk akınıyla "Rusya'da istikrarı bozmaya çalışıyor" 

Ukraynalı kaynaklar, binlerce Ukraynalı askerin Rusya'nın Kursk bölgesine yapılan saldırıda görev aldığını söyledi. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Ukraynalı güvenlik kaynağı, akının amacının Rusya'da istikrarı bozmak ve Rus askerlerini hafif ama çok hızlı saldırılarla yıldırmak olduğunu ifade etti. Ukrayna askerlerini 6 gündür Rusya topraklarında tutmayı başarsa da, Kremlin'in rezerv kuvvetleri göreve çağırma tehdidinin ardından operasyonun ne kadar uzun ömürlü olacağı bilinmiyor. 

Rusya, Ukrayna'nın geçen salı günü başlattığı sürpriz saldırıda "yüzlerce" askerin sınırı geçtiğini iddia etmişti. Ukraynalı yetkili, gerçek sayının daha büyük olduğunu söyledi. Operasyonda bin asker olup olmadığı sorulduğunda kaynak, "Çok daha fazla, binler" dedi. 

Çeşitli kaynaklara göre operasyon için birkaç Ukrayna tugayı görevlendirildi. Kiev, 2022'nin baharından beri çok çatışma görmeyen, sıkı korunmayan bir sınır sektöründen Rusya'ya girerek Moskova'yı hazırlıksız yakaladı. 

İsminin paylaşılmaması şartıyla konuşan bir güvenlik yetkilisi, "Saldırıdayız. Amacımız düşmanın pozisyonlarını gevşetmek, olabildiğince çok kayıp vermelerini sağlamak ve kendir topraklarını koruyamayan Rusya'da istikrarı bozmak" dedi.

Rus ordusu, Ukrayna'nın 6 gündür devam eden saldırısını hala püskürtmeyi başaramadı. Ukrayna'nın Rusya topraklarına girmeyi başarması, Rusya'nın bölgesel savunmasının yetersizliğini gözler önüne serdi ve Kremlin'in propagandasına büyük darbe vurdu. 


Al Arabiya | Pentagon: ABD, Orta Doğu'ya güdümlü füze denizaltısı konuşlandıracak

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Orta Doğu'ya bir güdümlü füze denizaltısının konuşlandırılması emrini verdiğini söyledi. Bölge, Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesinin ardından gerilim içinde. 

ABD ordusunun sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşıma göre; nükleer güçle çalışan USS Georgia denizaltısı temmuz ayında Akdeniz'e ulaşmış olsa da, bir denizaltının da konuşlandırılacağı duyuruldu.

"
"