Politika

Yılmaz Tunç: 15 Temmuz'da insan haklarını, demokrasiyi, hukuk devletini savunan, darbeciden hesap soran bir yargı olduğunu gördük

13 Temmuz 2024 19:02

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz'un 8'inci yılı öncesinde açıklamalarda bulundu. "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletin desteğiyle 15 Temmuz hain darbe kalkışması akamete uğratıldı" diyen Tunç, "15 Temmuz gecesi gördük ki; milletin yargısı devrede, milletin hakkını savunan, insan haklarını savunan, demokrasiyi savunan, demokratik hukuk devletini savunan ve darbeciden hesap soran bir yargı olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Tunç, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 8'inci yılı öncesinde TRT Haber'e açıklamalarda bulundu.

"Cumhuriyet tarihimiz 10 yılda bir darbelerle, muhtıralarla karşı karşıya kaldı ama 15 Temmuz bunlardan biraz farklıydı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletin desteğiyle 15 Temmuz hain darbe kalkışması akamete uğratıldı" diyen Tunç, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"15 Temmuz'da darbeciler değil, millet galip geldi. Demokrasiye, bayrağa ve bağımsızlığa sahip çıkıldı. 15 Temmuz gecesi, milletimizin büyük bir kahramanlığıyla zafere ulaşıldı o gece. O karanlık gece aydınlığa çevrildi.

Geçmişte 1960 darbesinde, 71 muhtırasında, 28 Şubat’ta, 12 Eylül 1980 darbesinde darbecilerin yanında duran yargı, vesayetçi yargı yerine, 15 Temmuz gecesi gördük ki; milletin yargısı devrede, milletin hakkını savunan, insan haklarını savunan, demokrasiyi savunan, demokratik hukuk devletini savunan ve darbeciden hesap soran bir yargı olduğunu gördük.

15 Temmuz gecesi TRT, Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi kanalı işgal edildi, işgal edilmeye kalkışıldı. Orada şanlı bir direniş... Hem TRT mensuplarımızın kahramanlığına da değinmeden geçemeyeceğiz. Milletimizle beraber orada kendi kalelerini savundular. sonrasındaki yayınlarıyla da halkı aydınlatmanın gayreti içinde oldular.

"FETÖ elebaşıyla ilgili iade talebimize maalesef ABD cevap vermedi"

115 ülkeye biz dünya genelinde iade taleplerimiz oldu. Başta FETÖ elebaşıyla ilgili iade talebimize maalesef Amerika Birleşik Devletleri cevap vermedi. Bugüne kadar 7 iade talebimiz var bizim 27 ayrı suçtan. Gerek Amerika Birleşik Devletleri gerek Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde yanında yer almadı."

"Demokratik sivil bir anayasa ile yolumuza devam etmemiz lazım"

Tunç, yeni Anayasa hazırlıklarıyla ilgili olarak da "Bizim artık darbe Anayasasını bir tarafa bırakıp, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında, Türkiye 100 yılında yeni demokratik sivil bir anayasa ile yolumuza devam etmemiz lazım. Bu konuda da inşallah Meclis'te de uzlaşma sağlanır milletimize olan borcumuzu da bu şekilde ödemiş oluruz" diye konuştu.

 
"
"