Gündem

Yeşim Akbaş davasında gerekçeli karar: Mahkeme, Akbaş'ın ölmeden önce alkol almasını ‘intihara’ gerekçe gösterdi, komiser yardımcısına ‘kasten öldürmeden’ beraat verdi

Mahkeme, olay günü üzerini değiştiren, eline kolonya süren, elinden ve kirli sepetine attığı kıyafetlerinden atış artığı çıkan Yıldız'a, Akbaş'a tampon yapması nedeniyle atış artığı bulaşmış olabileceğini savundu

22 Temmuz 2024 20:13

Manisa Demirci’de sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında başından vurularak hayatını kaybeden Yeşim Akbaş’ın (26) ölümüne ilişkin davada, Yıldız'a verilen beraatin gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, ailesi ve arkadaşlarının Akbaş'ın hayat dolu, hayvansever biri olduğu ve silahlardan korktuğu beyanlarına rağmen 2016 yılı ve öncesinde psikolojik muayenelerden geçtiği hatırlatılarak, öldüğü gün de alkol kullanmış olduğu, intihar eylemini alkolün etkisi ile gerçekleştirmiş olabileceği vurgulandı. Mahkemenin değerlendirmesinde, “Akbaş'ın Yıldız tarafından öldürülmüş olsaydı ölmeden önce direniş göstereceği ancak maktul ile sanık arasında itişme bulunmadığı” belirtildi. "Şüpheden sanık yararlanır" ilkesine dikkat çekilen kararda, Yıldız'ın Akbaş'ın öldürdüğü hususunun şüphede kaldığı ve bu durumun sanık lehine değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Manisa Demirci’de, 26 yaşındaki Yeşim Akbaş, 14 Nisan 2023’te, sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında, Yıldız' ait tabanca ile başından vurularak hayatını kaybetmiş, Yıldız hakkında Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kadına karşı kasten öldürme' ve 'kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile dava açılmıştı.

Davada son olarak sanık avukatları Akbaş'ın ruh sağlığı durumuna ilişkin ayrıntılı inceleme talep etmiş, bilirkişi raporunda Akbaş'ın ilk gençlik yıllarında psikiyatrik muayenelerden geçtiği ve kendisine ilaç reçete edildiği bilgisi yer almıştı. Bilirkişi raporunda tüm veriler değerlendirilerek Akbaş'ın "intihar etmiş ya da vurulmuş olabileceği" belirtilmişti.

“Direniş göstermediği” için intihar ettiği savunuldu

Mahkeme, gerekçeli kararda yer alan değerlendirmesinde, "Maktulün direniş göstermesi gerektiği ancak muayene raporundan da anlaşılacağı üzere maktulde herhangi bir lezyonun tespit edilmediği ve aralarında bir itişme ve direnmenin bulunmadığı, bu haliyle maktulün sanık tarafından bu şekilde öldürülmesinin mümkün görülmediği, ayrıca atış mesafesi göz önüne alındığında maktulün bitişik atış mesafesinden kafasından vurulduğu ve sanık tarafından bu şekilde yapılabilecek atış neticesinde maktulün direniş göstermesi gerektiği, bu şekilde sanık tarafından atış yapılması için maktulün sabit durup direniş göstermemesinin gerektiği ve bu durumun da mümkün olamayacağını" savundu.

Daha önce eşine şiddetten soruşturma geçiren sanığın alkollü olduğu değerlendirilmedi

Kan örneklerinden Akbaş'ın ve Yıldız'ın, Akbaş'ın öldüğü gün alkollü oldukları ortaya çıkmıştı. Mahkeme, karardaki değerlendirmesinde "Akbaş'ın alkolün etkisi ile de intiharı gerçekleştirmiş olabileceğini" vurgulandı. Daha önce eşine şiddet uyguladığı için soruşturma geçiren Yıldız'ın ise Akbaş'ın öldüğü gün alkollü olduğuna vurgu yapılmadı.

"Sanığa atış artığı Yeşim Akbaş'tan bulaşmış olabilir"

Mahkeme, olay günü üzerini değiştiren, eline kolonya süren, elinden ve kirli sepetine attığı kıyafetlerinden atış artığı çıkan Yıldız'a, Akbaş'a tampon yapması nedeniyle atış artığı bulaşmış olabileceğini savundu.

"Maktul sağlam psikolojik yapıda değil"

Sanık avukatlarının isteği doğrultusunda bilirkişi raporunda da yer verilen ayrıntılı sağlık raporunda Yeşim'in ergenlik yıllarında gittiği psikolojik muayeneler yer almıştı. Gerekçeli kararda Akbaş'ın anne babası ve arkadaşlarının Akbaş'ın hayat dolu, hayvansever biri olduğu ve silahlardan korktuğu beyanlarına rağmen 2016 yılı ve öncesinde psikolojik muayenelerden geçtiği belirtildi. Kararda Akbaş'ın sağlık kayıtları gerekçe gösterilerek "maktulün tedavi evraklarında da sağlam bir psikolojik yapıda olmadığı", bu sebeple intihar etmiş olabileceği vurgulandı.

Akbaş'ın ölmeden 55 dakika önce yaptığı görüşmede yine "alkol" vurgusu

Daha önce tanık olarak dinlenen yetkili servis uzmanı G.O., Akbaş'ın vurulmadan 55 dakika önce kendisine "Bekliyorum seni G... Bey" diye mesaj gönderdiğini doğrulamış. Tanık O., "Olay günü daha önce kendisine sattığımız cihazla ilgili olarak teknik servis sağlamak amacıyla iş yerine gidecektim. Ben de saat 09.00'da kendisine geleceğimi bildirdim" demişti. Bu ifadeyle, Akbaş’ın intihar etmediği, vurulduğu iddiası güçlenmişti. Mahkeme heyeti, Akbaş'ın yetkili servis ile olay günü görüşme planı yapmasını da gerekçeli kararda yer aldı, yine Akbaş'ın alkollü olduğuna vurgu yapılarak Akbaş'ın "duygu bozukluğu yaşaması nedeniyle de intiharı gerçekleştirebileceği" değerlendirildi.

Sanık Yıldız'ın tırnaklarından çıkan DNA örnekleri de Akbaş'ın ve Yıldız'ın aynı evde yaşaması gerekçesiyle hayatın olağan akışına uygun ve olağan bir durum olduğu değerlendirildi. Akbaş ölmeden önceki gün Yıldız'ın yüzünde yer almayan çiziğin de bilirkişi raporu kaynak gösterilerek evdeki kedinin çizmesinden kaynaklı olabileceği belirtildi.

Yıldız, soruşturma aşamasında verdiği ifadesinde, sırtındaki çiziklerin bir iki gün önce B.Ç. isimli şüpheli şahsa işlem yaparken olduğunu söylemiş, otopsi raporunda ise Akbaş'ın sol el tırnaklarındaki dokular Yıldız'ın DNA'sı ile eşleşmişti. Mahkeme sanığın bahsettiği şüpheli şahsa işlem yaparkenki olay görüntülerinin dosya kapsamına alınarak incelendiğini ve sanığın sırtındaki yaralanmanın bu olay nedeniyle de gerçekleşmiş olabileceğini savundu.

"Yıldız'ın Akbaş'ı öldürdüğüne dair kesin delil bulunamadı"

Hükümde, "şüpheden sanık yararlanır" ilkesine vurgu yapılarak, Yıldız hakkında kasten öldürme suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış olsa da sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair cezalandırılmasına yeter derecede kesin, inandırıcı ve her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması beraatine karar verilerek hüküm kurulduğu ifade edildi.

TIKLAYIN - Komiser yardımcısını elini yıkayıp kolonya ile temizlemesi tutuklatmış: Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin davada tanıdık savunma

TIKLAYIN - Yeşim Akbaş cinayetinde “intihar iddiasını” çürüten tanık ifadesi: Yeşim vurulmadan 55 dakika önce görüşmek için sözleşmişler

TIKLAYIN - Yeşim Akbaş cinayetinde acil tıp teknisyeninin ifadesi, Yeşim vurulduktan sonra dakikalarca ambulans çağırılmadığını gösterdi

TIKLAYIN - Yeşim'in Akbaş cinayetinde Savcı, "kadına karşı kasten öldürme"den cezalandırma talep etti, mahkeme heyeti beraat kararı verdi


 

 

 

 

 

 

 

"
"