Dünya

Yemen açıklarında Yunan tankerine saldırı: Gemide yangın çıktı, mürettebatın durumu iyi

Irak’tan Atina’ya giderken saldırıya uğrayan Yunan tankerinin yandığı ve kontrolünün kaybedildiği bildirildi

22 Ağustos 2024 12:00

T24 Dış Haberler

Yunanistan bandralı bir petrol tankeri, 25 mürettebatıyla birlikte Kızıldeniz'de saldırıya uğradıktan sonra yanmaya ve sürüklenmeye başladı.

Sounion adlı gemiye, çarşamba sabahı Yemen’in el-Hudeyde liman kentinin yaklaşık 143 km batısında, iki küçük bot üzerindeki ondan fazla kişi tarafından saldırı gerçekleştirildi. Yunanistan Denizcilik Bakanlığı ve Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) tarafından yapılan açıklamada, kısa süreli bir çatışmanın yaşandığı belirtildi. Açıklamaya göre, gemiye yapılan ikinci bir saldırı sonucu yangın çıktı ve gemi Kızıldeniz’de sürüklenmeye başladı. Mürettebattan yaralanan olmadığı belirtildi.

Yunanistan Denizcilik Bakanı Christos Stilianides, saldırıyı “uluslararası hukukun açıkça ihlali ve uluslararası deniz taşımacılığı güvenliğine ciddi bir tehdit” olarak tanımlarken, geminin füzeler veya insansız hava araçları tarafından vurulmuş olabileceğini söyledi.

İran yanlısı Husiler, geçen Kasım ayında Yemen yakınlarında uluslararası deniz taşımacılığını hedef almaya başlamıştı. Saldırıların, Gazze'deki savaş nedeniyle Filistinlilere destek amacı taşıdığını belirten Husiler, Sounion saldırısının sorumluluğunu üstlenmiş değil.

Bu ayın başında Husiler, Liberya bandralı iki tankeri ayrı saldırılarda vurmuştu. Husi saldırıları, birçok gemi sahibini Kızıldeniz bölgesinden kaçınmaya ve gemilerini Afrika'nın güney ucundan daha uzun ve maliyetli rotaları kullanmaya yöneltiyor.

"
"