Dünya

X, Brezilya'da yasaklandı; VPN kullananlara 8 bin dolardan fazla ceza kesilecek

Yargıç Moraes, Apple ve Google gibi şirketlere X'i uygulama mağazalarından kaldırmaları ve iOS ve Android sistemlerinde kullanımını engellemeleri için beş günlük bir süre verdi

31 Ağustos 2024 07:36

T24 Dış Haberler

Brezilya'da X, ülkede yasal temsilci belirlemek için mahkeme tarafından belirlenen son tarihe uymadığı için yasaklandı. Yargıç Alexandre de Moraes, tüm mahkeme kararlarına uyana ve mevcut para cezalarını ödeyene kadar sosyal medya platformunun “derhal ve tamamen askıya alınmasını” emretti. Tartışma nisan ayında, hakimin dezenformasyon yaydığı iddiasıyla düzinelerce X hesabının askıya alınmasını emretmesiyle başlamıştı. 

X'in Brezilya'da yasaklanması kararına tepki gösteren Elon Musk, “İfade özgürlüğü demokrasinin temelidir ve Brezilya'da seçilmemiş bir sözde yargıç bunu siyasi amaçlar uğruna yok ediyor" dedi. 

Reuters haber ajansına göre, platformu askıya almakla görevlendirilen Brezilya'nın telekomünikasyon ajansı başkanı, bunu yapmak için “uyumlulukla ilerlediğini” söyledi. Platformun 24 saat içinde ülkede kullanılamaz hale gelmesi bekleniyor.

Apple ve Google'a X'i uygulama mağazalarından kaldırmak için 5 gün süre

Yargıç Moraes, Apple ve Google gibi şirketlere X'i uygulama mağazalarından kaldırmaları ve iOS ve Android sistemlerinde kullanımını engellemeleri için beş günlük bir süre verdi.

Platforma erişmek için VPN gibi araçlar kullanan kişi veya işletmelerin 8 bin 874 dolar para cezasına çarptırılabileceğini de sözlerine ekledi.

Yargıcın kararına göre, X ülkede yeni bir yasal temsilci atayana ve Brezilya yasalarını ihlal ettiği için para cezalarını ödeyene kadar yasak yürürlükte olacak. X, resmi hesaplarından birinden daha önce yaptığı bir paylaşımda, taleplere uymayacağını söylemişti.

Yargıç Moraes, dezenformasyon yaymakla suçlanan çoğu eski sağcı başkan Jair Bolsonaro'nun destekçisi olan X hesaplarının soruşturma sürerken engellenmesine karar vermişti.

Bu arada, Musk'ın uydu internet firması Starlink'in Brezilya'daki banka hesapları, ülkenin Yüksek Mahkemesi tarafından daha önce verilen bir kararın ardından dondurulmuştu.

"
"