Dünya

Başkanlık seçimlerinde muhalefet adayı olan Gonzalez, Venezuela'dan ayrıldı; sığınma talebinde bulunduğu İspanya’ya ulaştı

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Gonzalez'in İspanyol Büyükelçiliği'ne geçmeden önce haftalarca Venezuela'daki Hollanda Büyükelçiliği'nde kaldığını açıkladı

09 Eylül 2024 11:49

T24 Dış Haberler

Hakkında yakalama kararı bulunan ve ülkeyi terk eden Venezuela muhalefet lideri Edmundo Gonzalez, sığınma talebinde bulunduğu İspanya’ya ulaştı. "Çok yakında Venezuela'daki özgürlük ve demokrasi mücadelesine devam edeceğiz" diye konuşan Gonzalez, destekçilerine dayanışma mesajları için teşekkür etti.

TIKLAYIN | Venezuela muhalefet lideri ülkeyi terk ederek İspanya'ya sığınma talebinde bulundu

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, Gonzalez'in ayrılmasının ardından davanın kapatılacağını açıkladı. Saab, "Gelecek günlerde Edmundo Gonzalez'in avukatıyla birlikte davanın nasıl, ne zaman ve nerede kapanacağını belirleyeceğiz” diye konuştu. Gonzalez, pazar günü Caracas’taki İspanya Büyükelçiliği’ne sığınmış ve siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gonzalez'in ülkeden ayrılmasının "antidemokratik baskıların doğrudan bir sonucu" olduğunu belirtti. Seçim sonuçlarının halkın iradesini ortaya koyduğunu söyleyen Blinken, Gonzalez’e özgürlük ve demokrasi mücedelesine devam etme çağrısında bulundu.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, sosyal medyada yaptığı açıklamada "İspanyol hükumeti, tüm Venezuelalıların siyasi hakları ve fiziksel bütünlüğü konusunda kararlıdır” dedi.

Haftalarca Hollanda Büyükelçiliği'nde kalmış

Öte yandan, Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Gonzalez'in İspanyol Büyükelçiliği'ne geçmeden önce haftalarca Venezuela'daki Hollanda Büyükelçiliği'nde kaldığını açıkladı. Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, "Seçimlerden sonraki gün, acil talebi üzerine, gerekli olduğu sürece onu Hollanda Krallığı'nın Caracas'taki devlet konutunda misafir etme kararı aldım" dedi.

Zorunlu sürgün

Amerika Devletleri Örgütü (OAS), hakkında çıkarılan yakalama kararıyla Gonzalez’in "sürgüne zorlandığını" açıkladı. Yapılan açıklamada, Gonzalez’in terörizmle ilişkilendirilmesinin ve yapılan baskıların bu kararı doğurduğu belirtildi.

Venezuela muhalefet liderlerinden Juan Pablo Guanipa da Gonzalez'in ayrılmasına rağmen muhalefetin mücadeleye devam etmesi gerektiğinin altını çizerek “önemli olan, onun seçilmiş olması, seçimlerinin kanıtlanmış olması ve halk egemenliğine saygı gösterilmesidir" dedi.

"
"