Dünya

Venezuela'da resmî olarak Maduro'nun seçimi kazandığı duyuruldu; muhalefet kendisinin kazandığını iddia ediyor

Muhalefetin bir sonraki hamlesinin ne olacağı tam olarak belli değil

29 Temmuz 2024 15:51

T24 Dış Haberler

Venezuela Ulusal Seçim Otoritesi, devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun oyların yüzde 51'ini alarak üçüncü dönemini kazandığını duyurmuştu. 

Ancak bağımsız sandık çıkış anketleri, kampanya sürecinde Edmundo Gonzalez ve muhalefet lideri Maria Corina Machado'ya verilen coşkulu desteğin ardından muhalefetin büyük bir zafer kazanacağına işaret ediyordu.

Machado, adil olmadığını söylediği bir kararla kamu görevinden men edilen Gonzalez'in aslında yüzde 70 oy aldığını ve oy verme işlemleri sırasında kuralların ihlal edildiğini iddia etti. Machado, "Uzlaşma ve barışçıl değişim mesajımız hala geçerli... Mücadelemiz devam ediyor ve Venezuela halkının iradesine saygı duyulana kadar dinlenmeyeceğiz" dedi. 

Muhalefetin bir sonraki hamlesinin ne olacağı tam olarak belli değil. Ancak Gonzalez, estekçilerine sokağa çıkma ya da herhangi bir şiddet eyleminde bulunma çağrısı yapmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un seçim otoritesi tarafından açıklanan sonuçların halkın oylarını yansıtmadığına dair ciddi endişeleri olduğunu söyledi. 

Caracas ve Washington arasında Hugo Chavez dönemine kadar uzanan düşmanca bir ilişki var. 61 yaşında eski bir otobüs şoförü ve dışişleri bakanı olan Maduro, Chavez'in 2013'te ölümü üzerine göreve geldi ve 2018'de yeniden seçilmesi, kendisini "diktatör" olarak nitelendiren ABD ve diğerleri tarafından hileli olarak değerlendiriliyor.

"
"