Dünya

Venezuela'da muhalefet adayı Edmundo Gonzalez için tutuklama emri çıkarıldı

Gonzalez, , "belgelerde tahrifat yapılması", "itaatsizliğe teşvik" ve "sistem sabotajı" gibi iddialarla suçlanıyor

03 Eylül 2024 08:52

T24 Dış Haberler

Venezuela'daki son devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin adayı olan Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkardı. Nicolas Maduro, Seçim Konseyi tarafından temmuz ayındaki seçimin galibi ilan edilmişti. Ancak muhalefet, anket verilerinin Gonzalez'in seçimi kazandığını gösterdiğini ifade ediyordu. 

Venezuela'da terörle ilgili suçlara bakan Yargıç Edward Briceno, Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkardı. Gonzalez, son başkanlık seçimlerinde Maduro'ya karşı yarışan adaydı. Oylamadan bu yana, muhalefet ittifakı, seçimi yüzde 30'un üzerinde büyük bir farkla kazandığını gösterdiğini söylediği oylama verilerini internette yayımladı. Tutuklama emrinin çıkarılmasına yol açan da bu veriler oldu. 

Gonzalez, "kamu görevlerinin gasp edilmesi”, "belgelerde tahrifat yapılması", "itaatsizliğe teşvik" ve "sistem sabotajı" gibi ciddi iddialarla suçlanıyor. 

Seçimlerden kısa süre sonra saklanmaya başlayan Gonzales, herhangi bir suç işlediğini reddetti. 

Avrupa Birliği, oylama sonuçlarını görmeden Maduro'nun temmuz ayında yeniden seçimleri kazandığını tanımayı kabul etmedi. Maduro'nun eski müttefiki Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva da Venezuela hükûmetine tam şeffaflık çağrısında bulunanlar arasında yer aldı.

ABD, Maduro'nun yenilgisine dair “ezici” kanıtlar olduğunu söyleyerek Gonzalez'i kazanan olarak tanıdı.

Ulusal Seçim Konseyi'nin Başkan Maduro'yu kazanan olarak ilan etmesi Venezuela genelinde büyük protestolara yol açtı. Başkan Maduro hükûmeti seçimlerden bu yana 2 bin 400'den fazla kişiyi gözaltına alarak BM'nin deyimiyle “korku iklimi” yarattı.

Maduro'nun uçağına el konulmuştu

ABD Adalet Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kullandığı uçağa, "yaptırımları deldiği gerekçesiyle" Dominik Cumhuriyeti'nde el koyduklarını bildirmişti. 

Bakanlık, uçağın paravan şirket aracılığıyla alınıp ABD dışına çıkarıldığını ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımları deldiğini savunmuştu. 

Maduro'nun "devlet başkanlığı uçağı" olarak kullandığı belirtilen uçağa Dominik Cumhuriyeti'nde el konulmasının, seçimlerden bu yana ABD ile Venezuela arasında iyice gerginleşen ilişkilere yeni bir yük getirmesi bekleniyor.

 

"
"