Gündem

Valilik kararının iptal edildiği Nilüfer Apartmanı Davası'nda kamu görevlilerine soruşturma izni!

"Bu iddianamenin verilen bu karardan sonra bir an evvel hazırlanması ve kamu görevlileri hakkında yargılamanın başlaması gerekiyor"

17 Ekim 2024 09:44

Adana Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucu 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı ile ilgili 9 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Hatay Valiliği'nin kararını iptal ederek soruşturma izni verdi. Nilüfer Apartmanı'nda yaşamını yitirenlerin avukatlarından Naim Eminoğlu, yaptığı değerlendirmede, "Nilüfer Apartmanı davasında tüm sorumlular yargılanana ve ceza alana kadar depremzede ailelerle birlikte adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay'ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'nde yıkılan Nilüfer Apartmanı'nda 56 kişi yaşamını yitirdi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Nilüfer Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili eski belediye başkanı ve 8 kamu görevlisi için İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık, 15 Nisan 2024 tarihinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kişiler hakkında işlem yapılmasına karar verdi. Hatay Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ imzalı kararla, 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmemişti. Soruşturma izni verilmemesi kararına karşı Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Nilüfer Apartmanı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na itiraz ederek kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesini talep etmişti.

"Soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlikte olduğu anlaşılmıştır"

İtirazları değerlendiren Adana Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi.

Oy birliğiyle verilen kararda, "Ön inceleme raporu ve eki belgelerin incelenmesinden; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonucu Odabaşı Mahallesi 2418 Caddesi No:13 Antakya/Hatay adresindeki yapının yıkıldığı, ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği, olay ile ilgili Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında alınan ön bilirkişi raporunda hakkında soruşturma izni talep edilen belediye görevlilerinin sorumluluğunun bulunduğu yönünde tespit ve değerlendirmelerde bulunulduğu, bu duruma göre ilgililere isnat edilen fiilin, Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlikte olduğu anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi. 

Belediye başkanı dahil 9 kişiye soruşturma izni verildi

Soruşturma izni verilen isimler şöyle:

"Odabaşı Beldesi Eski Belediye Başkanı Hasan Tümer, Odabaşı Beldesi Eski Başkan Vekili Atıf Yeşil, Odabaşı Belde Belediyesi Eski İmar ve Şehircilik Müdürü Nursel Aydın, Odabaşı Belde Belediyesi Eski Fen İşleri Müdürü Kemal Kadıoğlu, Antakya Belediyesi Eski İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nuriye Elçin Eryetli, İnşaat Teknikeri Arif Murat Elçi, İnşaat Mühendisi Mehmet Bük, Sağlık Memuru Ekrem Karabacak ve Makine Mühendisi İbrahim Burak Keser"

Nilüfer Apartmanı'nda yaşamını yitirenlerin avukatlarından Naim Eminoğlu, süreci şöyle değerlendirdi:

"Nilüfer Apartmanı'na ilişkin savcılığın kamu görevlilerine ilişkin soruşturma izni talebine Hatay Valiliği hukuka aykırı bir şekilde soruşturma izni vermemişti. Buna karşı yaptığımız itiraz yerinde görüldü. Bundan sonra süreç şu şekilde işleyecek; kamu görevlileri hakkında Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma işlemlerine kaldığı yerden devam edilecek ve haklarında bir iddianame hazırlanacak. Bu iddianamenin verilen bu karardan sonra bir an evvel hazırlanması ve kamu görevlileri hakkında yargılamanın başlaması gerekiyor. Nilüfer Apartmanı davasında tüm sorumlular yargılanana ve ceza alana kadar depremzede ailelerle birlikte adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz." (ANKA)


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Hazine ve Maliye Bakanlığı "vergi yüzsüzü" firmaları açıkladı

TIKLAYIN | Büyük deprem skandalı: 12 yıl önceki rapor binlerce kişinin nasıl öldüğünü ortaya koydu

TIKLAYIN | İngiliz müzik grubu One Direction üyesi Liam Payne, balkondan düşerek hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Resmî Gazete’de yayımlandı: Elden kira ödeme dönemi sona erdi

TIKLAYIN | Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Cumhurbaşkanın 56 yaşındaki karısı bu kıyafetle podyuma çıktı ve ne oldu?

TIKLAYIN | Beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız!

'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey

"
"