Çevre

Uzmanların uyarılarına rağmen proje başlıyor: 238 futbol sahası büyüklüğünde taş dolgu yapılacak

Uzmanlar, kıyı ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir kalkınma için projelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor

19 Temmuz 2024 07:52

Uzmanların "Doğaya zarar veriyor" uyarılarına rağmen, denizlerin doldurulma ısrarı devam ediyor. Denize dolgu yapmak, kıyı erozyonunu tetikliyor, kıyıya özgü canlıların yaşam alanını altüst ediyor ve deniz suyunun kimyasal ve fiziksel özelliklerini bozuyor.

Yeni ticaret ekseni

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, "Mersin ve Adana’da yapılacak iki limanla dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında yeni ticaret ekseni oluşacak. Akdeniz Bölgesi'nin, dünyanın yeni bir liman cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz," ifadelerini kullanmıştı.

Liman projeleri başladı

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün aktardığına göre, Mersin Lojistik Limanı ve Adana Ana Konteyner Limanı projeleri için girişimler başladı. Adana'da gerçekleştirilecek proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, halkın katılımı toplantısı için 6 Ağustos tarihini belirledi. Proje kapsamında, liman alanı oluşturulması için denizin 1 milyon 690 bin metrekarelik alanı doldurulacak, yani 238 futbol sahası büyüklüğündeki deniz bölgedeki madenlerden temin edilen taşlarla kapatılacak.

Proje detayları ve etkileri

Proje alanında üçüncü derece arkeolojik sit alanı da bulunuyor. Proje kapsamında yıllık 9 milyon konteyner kapasiteli liman inşa edilecek ve yılda 9 bin 520 geminin limana yanaşması bekleniyor. İnşaat aşaması üç yıl sürecek limanda 500 kişi çalışacak, işletme aşamasında ise 4 bin 50 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Deniz dolgu projeleri, çevreye olumsuz etkileri nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Uzmanlar, kıyı ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir kalkınma için projelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

"
"