T24 Haber Merkezi
Yapılan yeni bir araştırmada, düşük uyku kalitesi ile beynin yaşlanma hızının arasında bir bağlantı gözlemlendi. Kaliteli uykunun, genel sağlık için iyi bir etken olduğu bilinse de yeni araştırmalar, beyin sağlığı açısından da önemine vurgu yaptı.
Araştırmada, uyku kalitesi düşük olan kişilerin orta yaş sonlarında beyin sağlığının bozulduğuna ilişkin belirtiler tespit edildi.
NTV'nin haberine göre; Araştırmacılar, yaş ortalaması 40 olan yaklaşık 600 katılımcıyı 15 yıl boyunca takip etti. Araştırmanın başında katılımcılara uyku alışkanlıklarıyla ilgili “Uykuya dalmakta genellikle zorlanıyor musunuz? Geceleri birkaç kez uyanıyor musunuz? Sabahları çok erken mi uyanıyorsunuz?” gibi sorular sorularak uyku düzenleri değerlendirildi.
Beyin yaşları ölçüldü
Araştırma sonuçlarında, yaklaşık 600 katılımcı arasında, iki ila üç olumsuz uyku özelliği bildirenlerin ortalama beyin yaşı, birden fazla kötü uyku özelliği olmayanlara göre 1,6 yıl daha yüksek bulundu. Üçten fazla olumsuz uyku özelliğine sahip olanların ise ortalama beyin yaşı 2,6 yıl daha yüksek olarak ölçüldü.
Dr. Harris, kaliteli uyku için önerilerde bulundu
Klinik Psikolog Dr. Shelby Harris, araştırma bulgularının, yaş ilerledikçe uykunun beyin sağlığı üzerindeki önemini vurguladığını belirtti. Dr. Harris, “Kaliteli bir uyku, zihnimizi keskin ve genel sağlığımızı güçlü tutmada önemli bir rol oynayabilir” dedi.
Düzenli bir uyku rutini oluşturmanın faydalarını anlatan Dr. Harris, “Yatmadan önce kafein ve alkol tüketimini sınırlayın, rahatlama teknikleri uygulayın ve yeterince egzersiz yaptığınızdan emin olun. Küçük, sürekli değişiklikler bile uyku kalitesini artırabilir ve genel sağlığınıza katkı sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, uyku süresinin yeterli olmasına ve uyku ortamının ideal hale getirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, uyumadan önce televizyon izlemek veya elektronik cihaz kullanmak gibi dikkat dağıtıcı aktivitelerden kaçınılmasını önerdi.