Dünya

Utangaç penguen, Yeni Zelanda'da yılın kuşu seçildi

Yarışmada 50 binden fazla kişi oy kullandı

16 Eylül 2024 09:04

T24 Dış Haberler

Gürültülü, kokulu ve utangaç bir penguen, Yeni Zelanda'da yılın kuşu seçildi. 

Hoiho ya da diğer adıyla sarı gözlü penguen, pazartesi günü ülkenin kıyasıya mücadele edilen kuş seçimini kazandı. Bu zafer, nesli tükenmekte olan kuşun hayranları, türün yeniden canlanması umudu verdi. 

Her yıl düzenlenen Yılın Kuşu oylaması için yürütülen kampanyada, geçmişte yaşanan dış müdahale skandalları ve hile tartışmaları yaşanmadı. Kampanya sırasıda utangaç penguenle ilgili sosyal medya görselleri paylaşıldı ve ünlülerden destek istendi. Hatta bu utangaç penguenin dövmesini yaptıranlar bile oldu. 

Yarışmada 50 binden fazla kişi oy kullandı. 

Hoiho

Melankolik bir ötüşü olan küçük kahverengi bir baykuş olan dördüncü sıradaki ruru için kampanya yürüten Emma Rawson, “Kuşlar bizim kalbimiz ve ruhumuzdur” dedi.

Zelanda'nın tek yerli memelilerinin yarasalar ve deniz canlıları olması, dikkatleri çok sevilen ve genellikle nadir bulunan kuşlara çekiyor.

Bu yılın galibi Hoiho (gürültücü), dünyanın en nadir görülen pengueni olduğu düşünülen utangaç bir kuş. Sadece Yeni Zelanda'nın Güney ve Chatham adalarında bulunan bu kuşun sayısı son 15 yılda yüzde 78 oranında tehlikeli bir şekilde azaldı.

yürüten Forest & Bird'ün CEO'su Nicola Toki, “Bu spot ışığı daha iyi bir zamanda gelemezdi. Bu ikonik penguen, gözlerimizin önünde Aotearoa anakarasından yok oluyor" dedi. Hoiho'nun kampanya yöneticisi Charlie Buchan, “Kampanya farkındalığı artırdı, ancak asıl umduğumuz somut bir destek getirmesi" ifadelerini kullandı. 

 

 

"
"