Gündem

Utanç davası: Üç bekçi, yüzde 25 zihinsel engelli çocuğu cinsel istismara maruz bıraktığı ve fuhşa sürüklediği iddiasıyla yargılanacak

Soruşturma iki yıldır devam ederken, bekçilerin görevden bugün alındıkları ve tutuksuz yargılandıkları öğrenildi

05 Eylül 2024 15:49

Adana’da yüzde 25 zihinsel engelli 17 yaşındaki C.İ.’yi 2 sene cinsel istismara maruz bıraktığı, para karşılığı onu başkalarıyla cinsel ilişkiye zorladığı ve uyuşturucu kullandırdığı iddiasıyla üç bekçi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, sanıkların ‘’şahsı tanımıyoruz’’ beyanlarına karşın 480 saat telefon görüşmesi yapıldığı ve Telegram’da kendi aralarında kurdukları grupta mesajlaştıkları bilgisi yer aldı. Sanıkların iki yıldır yürütülen soruşturmaya rağmen bugün görevden alındıkları ve tutuksuz yargılandıkları ortaya çıktı.  

Adana Ceyhan’da üç bekçi hakkında, yüzde 25 zihinsel engelli olan 17 yaşındaki C.İ.’yi 2 sene cinsel istismara maruz bıraktığı, para karşılığı başkalarıyla cinsel ilişkiye zorladığı ve uyuşturucu kullandırdığı iddiasıyla temmuz ayında iddianame hazırlandı.

İddianamede yer alan ifadelere göre, C.İ., 14 yaşındayken 11 Kasım 2022'de mahallede devriye gezen çarşı ve mahalle bekçileri O.D. ve Mehmet Can D. ile tanıştı. C.İ. ve bekçi Mehmet Can D. görüşmeye başladı. Evli ve 1 çocuk babası olan Mehmet Can D., C.İ.'yi otomobiliyle okuldan alıp boş bir araziye götürdü ve cinsel istismara maruz bıraktı.

Daha sonra, Mehmet Can D., çocuğu para karşılığı Fatih Ş. ve Mehmet Ali T. ile de cinsel ilişkiye girmeye zorladı. Uyuşturucu madde kullandırılan C.İ., birçok kez 3 bekçinin cinsel istismarına uğradı. Ayrıca Mehmet Can D., diğer bekçilerden para alırken, birkaç kere C.İ.'ye de 500-1000 TL arası para verdi.

C.İ., yaşadığı cinsel istismarı 2023 yılında annesi H.G.'ye anlattı. Bunun üzerine anne ve kız önce Ceyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne daha sonra da savcılığa gidip şikayetçi oldu.

Bekçiler iddiayı reddetti

Şikayet sonrası bekçilerin ifadeleri alındı. Bekçi, Mehmet Can D.'nin ifadesinde, hakkındaki iddiaları reddederek, şunları söyledi:

"Kendisi ile aramızda herhangi bir samimiyet ya da arkadaşlık yoktur. Ben kendisini kaymakamlık binasında görev yaptığım sıralarda özellikle gece vakitlerinde sokaklarda dolaşması sebebi ile tanırım. Birkaç sefer de görevim gereği anons geldiği zamanlarda bu şahsın karışmış olduğu olaylarda görev almışlığım vardır. Bunun dışında şahıs ile aramızda bir yakınlık ya da ilişki söz konusu değildir. Ayrıca bu şahıs ile aramızda bu zamana kadar herhangi bir husumet de bulunmamaktadır. Her ne kadar bu şahıs benim hakkımda kendisi ile pek çok kez cinsel ilişki yaşadığımız, bir müddet cinsel birlikteliğimizin olduğu gibi iddialarda bulunmuş ise de şahsın iddiaları asılsızdır. Ben bu şahıs ile görevim dışında sivil ve özel hayatımda hiç muhatap olmadım, şahıs ile hiçbir zaman yan yana gelmedim. Sadece bu şahıs yaşamış olduğu sorunlar sonrasında ben kaymakamlık binasında görev yaparken yanıma gelerek bana çok önemli konulardan bahsedeceğini bildirmişti. Ben de kendisine o esnada anlatabileceğini söyledim ancak kendisi bana o esnada anlatamayacağını söyleyerek beni sonra arayabilir misin dedi. Ben şahsa numaramı vermedim ancak Fatih isimli bekçi arkadaşta bu şahsın numarası vardı. Bu şahısta bana çok önemli konular anlatacağını söyleyince Fatih isimli bekçi arkadaştan numarasını alarak mağdur şahsı aradım, şahısla yaptığımız görüşmede şahsa neden gece vakti sokaklarda gezdiğini sıkıntısının ne olduğunu sordum şahısta bana ailevi sorunları olduğunu söyledi, bu vesile ile mağdur şahıs ile telefon üzerinden görüşmeye başladık, yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak bu şahısla 2022 Nisan ayında telefon ile görüşmüştüm. Daha sonrasında birkaç sefer daha bu şahıs ile cep telefonu üzerinden sorunları hakkında görüştük. Bu şahıs bana birkaç sefer bekçiler tarafından darp edildiğini bildirmişti. Ben de bu yüzden şahıs ile yaşamış olduğu sorunlar üzerine birkaç kez telefon görüşmesi gerçekleştirdim.’’

Diğer bekçi Mehmet Ali T. de ifadesinde, ‘’ Bu şahsı sadece görevim gereği daha öncesinde karışmış olduğu olaylar sebebi ile tanırım. Çarşı ve mahalle bekçisi olduğum için daha önce bu şahsın farklı tarihlerde karıştığı olaylar hakkında bize anons gelirdi, bizde görevimiz gereği anons sonrasında olay yerine giderek gerekli müdahalelerde bulunurduk. Bunun dışında şahıs ile herhangi bir samimiyetimiz ya da diyaloğumuz söz konusu değildir. Hatta bu şahıs ile görevim dışındaki sivil hayatımda hiç karşılaşmadım’’ diyerek suçlamaları reddetti.

Bekçi Fatih Ş. de ifadesinde suçlamaları reddederek, ‘’Bu şahsı sadece görevim gereği daha öncesinde karışmış olduğu olaylar sebebi ile tanırım. Çarşı ve mahalle bekçisi olduğum için daha önce bu şahsın farklı tarihlerde karıştığı olaylar hakkında bize anons gelirdi, bizde görevimiz gereği anons sonrasında olay yerine giderek gerekli müdahalelerde bulunurduk. Bunun dışında şahıs ile herhangi bir samimiyetimiz ya da diyaloğumuz söz konusu değildir. Hatta bu şahıs ile görevim dışındaki sivil hayatımda hiç karşılaşmadım’’ dedi.

Anne H.G. de verdiği ifadesinde, Mehmet Can D.'nin kendilerine ulaşarak, şikayetinden vazgeçmelerini istediğini, ancak kendisinin Mehmet K.'ya durumları anlatarak kesinlikle şikayetinden vazgeçmeyeceğini söylediğini dile getirdi.

480 saati aşkın telefon görüşmesi tespit edildi 

Öte yandan, ifadelerin üzerine soruşturmayı yürüten Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı şahısların cep telefonlarında inceleme yapılmasına karar verdi. C.İ.'nin cep telefonunda yapılan incelemede bekçi Mehmet Can D. ile 9 ayda 480 saat 38 dakika 33 saniye görüşme yapıldığını belirlendi. Ayrıca bekçi Fatih Ş. ile herhangi bir görüşmenin olmadığı ve bekçi Mehmet Ali T. ile 9 ay içerisinde 73 ve 78 saniyelik 2 görüşme yapıldığı tespit edildi.

Bununla birlikte, savcılıkta yapılan incelemede bekçi Mehmet Can D.'nin halihazırda kullandığı cep telefonu yerine başka bir cep telefonunu yetkililere teslim ettiği ortaya çıktı.

Telegram mesajlaşmaları ortaya çıktı

Öte yandan, aynı soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan ve cep telefonu incelenen bir başka bekçinin Telegram mesajlarındaki yazışmalar tespit edildi. Bekçilerin olduğu bir grupta yapılan yazışmalarda, "C., bekçi sevgililerimle buluşurken soğan yemeyeceğim, ağzım kokuyor diyormuş", "Mehmet Ali ihraçla kalmaz, fuhuşa aracılık etmekten işlem görür, araya gidecek", "C.'yi pazarlayan bekçi varmış" gibi mesajlara ulaşıldı.

Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturmayı geçen 5 Temmuz'da tamamladı. Hazırlanan iddianamede, Bekçi Mehmet Can D. hakkında C.İ ile hiç telefon görüşmesi olmadığını beyan etmesine rağmen taraflar arasında telefon görüşmelerinin olması sebebiyle yeterli şüphe oluştuğu söylendi.

Savcılık ceza talep etti

İddianamede, Mehmet Can D.’nin, C.İ ile 15 yaşından küçükken bir defa, 15 yaşını doldurduktan sonra zincirleme şekilde defalarca mağdurun rızası doğrultusunda ilişkiye girdiğinin anlaşıldığı, fuhuşa aracılık etme ve uyuşturucu madde ticareti suçunu işlediği belirtildi.

İddianamede ayrıca, diğer bekçiler, Mehmet Ali T. ve Fatih Ş.’nin 18 yaşından küçük çocukla rızayla zincirleme şekilde birden çok kez cinsel ilişkiye girme suçunu işledikleri vurgulandı.

Savcılık, bekçi Mehmet Can D.’nin  ‘’çocukları fuhşa teşvik etmek veya yaptırmak veya aracılık ettirmek’’ ‘’uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’’, ‘’reşit olmayanla cinsel ilişki’’ ve ‘’15 yaşından küçük çocuğun cinsel istismarı' suçlamasıyla, diğer bekçiler Fatih Ş. ve Mehmet Ali T.’nin de ‘’reşit olmayanla cinsel ilişki'’,  cezalandırılmasını talep etti.

Sanıklar iki yıldır süren soruşturmaya karşın bugün görevden alındı

Olayın İHA ve ardından da basına yansımasının ardından, iki yıldır süren soruşturmaya karşın bekçilerin bugün görevden alındıkları ve tutuksuz yargılandıkları ortaya çıktı. Sanıklar hakkındaki dava 24 Ekim'de Ceyhan 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.

Mağdur çocuğun avukatı Merve Şahin, dava ile ilgili, ''2022 yılından bu yana dosya için müvekkil ile birlikte büyük bir mücadele vermekteyiz. Müvekkil 2 yıldır sevgi evlerinde kalmaktadır. Defalarca kez istismara uğrayan müvekkil zaten psikolojik çok kötü bir halde bir de bunun üzerine adeta dört duvar arasında sıkışmış bir halde ve ailesinden ayrı kalmakta. Bu durum müvekkil için çekilmez bir hale bürünmüştür. Bir an önce adaletin yerine gelmesi için çabalamaktayız. Gerekli tedbirlerin alınması için uğraşacağız'' dedi. 

 


 

"
"