Dünya

Ukrayna'ya ait bir F-16 savaş uçağı düştü, pilotu öldü: Rus saldırısı mı, kaza mı?

Kiev, uçağın Rusya'nın saldırısı nedeniyle düştüğünü ifade ederken bir ABD savunma yetkilisi, "kazanın Rus ateşi sonucu meydana gelmiş gibi görünmediğini" söyledi

30 Ağustos 2024 09:05

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden aldığı bir F-16 savaş uçağı düştü; uçağın pilotu hayatını kaybetti. 

Facebook'ta yayımlanan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı açıklamasına göre, savaş uçağının pazartesi günü Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik büyük bir füze ve insansız hava aracı saldırısı sırasında düştüğü belirtildi. Açıklamada, bu Rus füzelerinden dördünün F-16'lar tarafından düşürüldüğü ifade edildi. 

Kaza, geçen ayın sonunda teslim alınmalarının ardından Ukrayna'da bir F-16'nın rapor edilen ilk kaybı oldu. Ukrayna'da şu an 6 tane F-16 uçağı olduğu tahmin ediliyor. 

Savunma Bakanlığı kazayla ilgili bir soruşturma başlattı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, hayatını kaybeden pilotu “Ukraynalıları ölümcül Rus füzelerinden maalesef kendi hayatı pahasına kurtaran albay" olarak tanımladı ve ismini Aleksey “Moonfish” Mes olarak açıkladı. 

ABD: Rus ateşi gibi görünmüyor

Reuters'a konuşan bir ABD savunma yetkilisi Pazartesi günkü kazanın Rus ateşi sonucu meydana gelmiş gibi görünmediğini ve pilot hatasından mekanik arızaya kadar olası nedenlerin halen araştırıldığını söyledi.

AB'nin en üst düzey diplomatı Josep Borrell, dün Brüksel'de gerçekleştirilen Gymnich toplantısında, Ukrayna'nın uluslararası destekçilerine, silahlı kuvvetlerinin Rusya içindeki hedefleri vurabilmesi için sağladıkları silahların kullanımı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaları yönünde baskıyı arttırdı. Borrell, “Ukrayna'ya sağladığımız silahlar tam olarak kullanılabilmeli ve Ukraynalıların Rusya'nın bombaladığı yerleri hedef alabilmeleri için kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Aksi takdirde bu silahlar hiçbir işe yaramaz" dedi. 

"
"