Dünya

Ukrayna, Rusya'ya şimdiye kadarki en büyük İHA saldırılarından birini gerçekleştirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna saldırısının büyüklüğünü kabul etmekle birlikte etkisini küçümsedi

02 Eylül 2024 12:53

T24 Dış Haberler

Ukrayna, hafta sonu Rusya'ya yönelik şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı saldırılarından birini gerçekleştirdi. Saldırılarda ülkenin derinliklerindeki bir rafineri ve elektrik santrali vuruldu. Saldırıya ilişkin olarak yayımlanan videolarda Moskova ve komşu Tver bölgesindeki hedeflerden yükselen dumanlar görülüyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna saldırısının büyüklüğünü kabul etmekle birlikte etkisini küçümsedi ve pazar günü yaptığı açıklamada 158 Ukrayna İHA'sının bir gecede başkent de dahil olmak üzere 15 bölgede “imha edildiğini ve görevdeki hava savunması tarafından engellendiğini” söyledi. 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova Petrol Rafinerisi bölgesinde iki insansız hava aracının düşürüldüğünü söyledi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak düşürülen ikinci insansız hava aracının rafinerideki teknik bir binaya zarar verdiğini ve yangına yol açtığını belirten Belediye Başkanı, yangının lokal olduğunu ve tesisin çalışmasını etkilemediğini söyledi.

Tver bölgesi Valisi Igor Rudenya da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Konakovo bölgesinde drone saldırısı nedeniyle çıkan yangının söndürüldüğünü ve bölgeye verilen gaz ve elektrik hizmetlerinin normal şekilde işlediğini söyledi. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre, Ukrayna'nın insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği bu saldırılar, geçtiğimiz hafta Perşembe günü Rusya'nın Rostov bölgesindeki bir rafineride petrol depolarını ateşe veren saldırı da dâhil olmak üzere diğer saldırıları takip ediyor.

Zelenski'den açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın derinliklerindeki son insansız hava aracı saldırılarının, Moskova'nın ülkesine yönelik tekrarlanan saldırıları nedeniyle haklı olduğunu söyledi.

Zelenski, X'te yaptığı bir paylaşımda “Sadece geçtiğimiz hafta Rusya halkımıza karşı 160'ın üzerinde çeşitli tiplerde füze, 780 güdümlü hava bombası ve 400 farklı türde saldırı İHA'sı fırlattı” dedi.

Rus saldırısında 41 kişi yaralandı 

Yerel yetkililer pazar günü, Rusya'nın, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'da sivil altyapıya düzenlediği saldırıda en az 41 kişinin yaralandığını söyledi. 

“Rusya bir kez daha Kharkiv'de terör estiriyor, sivil altyapıyı ve şehrin kendisini vuruyor” diyen Zelenski, müttefiklerine ‘Ukrayna'ya kendini savunması için ihtiyaç duyduğu her şeyi vermeleri’ çağrısında bulundu.

Rusya, işgalinden bu yana defalarca Ukrayna'nın enerji altyapısını füze ve insansız hava aracı saldırılarıyla hedef aldı.

"
"