Dünya

Ukrayna, Kursk saldırısında bugüne kadar 100 yerleşim yerini ele geçirdi; yaklaşık 600 Rus askerini esir aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile savaşın nasıl bitirilebileceği ile ilgili bir planı, ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump ve Kamala Harris'e de sunacaklarını söyledi

27 Ağustos 2024 15:10

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın en üst düzey generali Oleksandr Sırski, Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki operasyonu sırasında 594 Rus askerini esir aldığını söyledi. Sırski, Ukrayna'nın üç hafta süren harekâtı sırasında 100 yerleşim birimini de ele geçirdiğini söyledi. 

Kursk operasyonunun amaçlarından birinin Rus güçlerini başta Pokrovsk ve Kurakhove olmak üzere diğer bölgelerden uzaklaştırmak olduğunu söyleyen general Sırski, Moskova birliklerinin bölgede karşı saldırıya geçmeye ve Kiev güçlerini kuşatmaya çalıştığını ancak bu girişimlerin geri püskürtüldüğünü de sözlerine ekledi. 

Rus birliklerinin Ukrayna'nın güneyinden çekildiğini belirten Sırski, “Kursk operasyonu Rus güçlerinin önemli bir kısmını başka yöne çekti. Şu an itibariyle Kursk cephesine yaklaşık 30 bin askerin gönderildiğini söyleyebiliriz ve bu rakam giderek artıyor" dedi. 

Rusya'nın son dönemde ilerleme kaydettiği ve bir ulaşım merkezi olarak stratejik askeri değere sahip bir kömür madeni şehri olan Pokrovsk konusunda Sırski, Rusya'nın Ukrayna'nın cepheye giden ikmal hatlarını kesmeye çalıştığını söyledi; “Pokrovsk cephesinde durum oldukça zor... Düşman personel, silah ve askeri teçhizat avantajını kullanıyor, aktif olarak topçu ve havacılık kullanıyor” dedi. 

Zelenski: Barış planını Harris ve Trump'a sunacağız

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, başkent Kiev'de düzenlenen basın toplantısında iki yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşının son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Zelenski, Rusya ile savaşın nasıl bitirilebileceği ile ilgili bir planı, ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump ve Kamala Harris'e de sunacaklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana süren savaşın 'nihayetinde diyalog yoluyla sona ereceğini' ifade ederek Kiev'in bu sene barış vizyonuyla toplanmasını umduğu zirvede güçlü bir pozisyonda olması gerektiğini' belirtti. Zelenskiy, Ukrayna'da üretilen balistik füzelerin ilk testinin de başarılı bir şekilde yapıldığını anlattı.

 

"
"