Dünya

Ukrayna, Kiev'deki hastane saldırısının Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturulmasını istiyor

Okhmatdyt çocuk hastanesinde iki yetişkin dahil en az 44 kişi ölmüştü

13 Temmuz 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın en üst düzey savcısı, hafta başında Kiev'deki bir çocuk hastanesine düzenlenen füze saldırısı nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya'yı yargılaması çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın başkenti, Rusya işgalinin başlamasından bu yana en kötü hava saldırılarından birini yaşamış ve ülke genelindeki saldırılarda ülke genelindeki saldırılarda Okhmatdyt çocuk hastanesinde iki yetişkin dahil en az 44 kişi ölmüştü. 

Başsavcı Andriy Kostin, UCM'nin bulunduğu Lahey'de Reuters'e verdiği bir mülakatta "Uluslararası adalet adına, Kiev'deki en büyük çocuk hastanesine yapılan kasıtlı saldırı gibi vakalar UCM'ye taşınmaya değer" dedi.

Moskova hastaneye saldırdığını reddediyor ve Avrupa'nın en büyük kanser ve böbrek hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları olan hastaları tedavi eden kliniğinin vurulmasından Ukrayna'nın füzesavar ateşini sorumlu tutuyor.

Bir BM insan hakları misyonu hastanenin bir Rus füzesi tarafından doğrudan vurulmuş olma ihtimalinin "yüksek" olduğunu söylerken Ukrayna güvenlik servisi de sağlık tesisinin bir Rus Kh-101 seyir füzesi tarafından vurulduğuna dair kesin kanıtlara sahip olduğunu açıkladı.

Hukuk yetkilileriyle toplantılar için Lahey'de bulunan Kostin, UCM'nin hastane saldırısının kovuşturmasını üstlenmesi halinde, Rusya'nın Ukrayna'da insanlığa karşı suç işlediğini gösteren bir saldırı modeli oluşturulmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

UCM Savcılık Ofisi, ekiplerinden birinin hastane saldırısının gerçekleştiği yeri ziyaret ettiğini belirtti. UCM hangi iddiaları soruşturduğu konusunda kamuoyuna açıklama yapmazken, sivil alanlara saldırıdan sorumlu görülen herkesin yargılanabileceği uyarısında bulundu.

"
"