Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, F-16 uçak kazasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanı'nı görevden aldı

Zelenski, görevden alma kararıyla ilgili “Hava kuvvetleri komutanını değiştirmeye karar verdim... Tüm askeri pilotlarımıza sonsuza kadar minnettarım” dedi

31 Ağustos 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni teslim edilen bir F-16 jetinin bu hafta başında düşmesi ve pilotunun hayatını kaybetmesi üzerine Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk'u görevden aldı.

Zelenski, görevden alma kararıyla ilgili “Hava kuvvetleri komutanını değiştirmeye karar verdim... Tüm askeri pilotlarımıza sonsuza kadar minnettarım” dedi.

TIKLAYIN | Ukrayna'ya ait bir F-16 savaş uçağı düştü, pilotu öldü: Rus saldırısı mı, kaza mı?

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, perşembe günü yaptığı açıklamada uçağın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik büyük füze ve insansız hava aracı saldırısında düştüğünü belirtmişti. Savunma Bakanlığı da kazayla ilgili bir soruşturma başlatmıştı. Ölen pilotun kimliğinin Aleksey "Moonfish" Mes olduğu açıklanmıştı. Reuters'a konuşan bir Amerikan savunma yetkilisi, Rus ateşi sonucu meydana gelmiş gibi görünmediğini ve pilot hatasından mekanik arızaya kadar olası nedenlerin halen araştırıldığını söylemişti.

Birçok Avrupa ülkesi tarafından Kiev'e verilen F-16'ların gelişi, pilotların ve yer personelinin uçakları kullanabilmeleri için gereken uzun eğitim programı nedeniyle gecikmişti. Parlamento savunma komitesi üyesi Mariana Bezugla daha önce uçağın dost ateşiyle düşürüldüğünü iddia etmişti.

Bu kaza, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Pokrovsk'a doğru hızlı ilerleyişini sürdürdüğü ve Rus Kursk bölgesine yönelik cüretkâr saldırıları devam ederken Ukrayna askerî yönetiminin ve Zelenski'nin kamuoyu önünde eleştirilmesine yol açan bir gelişme oldu.

Rus güçleri aylardır, savaş öncesi nüfusu yaklaşık 60 bin olan ve stratejik açıdan önemli bir maden kenti olan Pokrovsk'u ele geçirmeye çalışıyordu ancak ilerleyişleri son haftalarda büyük bir ivme kazandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na yakın bir grup olan ve cephe hattındaki faaliyetleri takip eden Deep State, Cuma günü Rus güçlerinin, yerel yetkililerin toplu tahliye emri verdiği Pokrovsk'un dış mahallelerine 10 kilometre daha az bir mesafede olduğunu bildirdi. 

"
"