Dünya

Ukrayna'da bir askerî tesise Rus hava saldırısı; 41 kişi öldü, 180'den fazla kişi yaralandı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik en ölümcül saldırılarından biri olarak raporlandı

03 Eylül 2024 15:50

T24 Dış Haberler

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, salı sabahı iki balistik füzenin Ukrayna'nın merkezinde bulunan Poltova kentindeki askeri tesise ve yakınlardaki bir hastaneye isabet ettiğini açıkladı. Olay, Rusya'nın Şubat 2022'de topyekûn işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya yönelik en ölümcül saldırılarından biri. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada hava saldırısı alarmı ile saldırı arasındaki sürenin çok kısa olduğunu ve saldırının insanları sığınağa girmeye çalışırken yakaladığını söyledi. 

Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko yaptığı açıklamada acil servislerin olay yerinde çıkan yangını kontrol altına aldığını ve sağlık görevlilerinin 11'i enkaz altından çıkarılan 25 kişiyi kurtardığını ifade etti. Klymenko, saldırının bölgedeki bir dizi binaya zarar verdiğini, pencerelerin kırıldığını ve yüksek katlı konut bloklarının cephelerinin saldırı nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

Ukrayna, hafta sonu Rusya’ya şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı (İHA) saldırısını gerçekleştirmişti. 

Ukrayna’nın saldırı dalgası geçtiğimiz ay başlamış ve Ukrayna birlikleri ağustos başında Rusya’nın Kursk bölgesine sınır ötesi bir harekat başlatmıştı. 

Batı'ya silah çağrısını yineledi 

Zelenski, Batılı ortaklarına askeri yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaları çağrısını yineledi. Daha önce ABD ve Avrupa ülkelerini yardım sözlerini yerine getirmekte yavaş davrandıkları için eleştirmişti.

Ayrıca Kiev, Batı'nın, sağladıkları silahlarla Ukrayna'nın Rusya topraklarında neleri hedef alabileceği konusundaki kısıtlamaları hafifletmelerini istiyor. Bazı ülkeler Rusya'yı vurmanın savaşı tırmandırabileceğinden korkuyor.

Zelenski, Telegram'da İngilizce olarak “Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine ve füzelere şimdi ihtiyacı var, depoda beklemeye değil. Gecikilen her gün maalesef daha fazla can kaybı anlamına geliyor” diye yazdı.

"
"