Gündem
BBC Türkçe

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs "Famagusta" dizisine neden tepki gösterdi?

03 Eylül 2024 06:17

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ortak yapımı Famagusta dizisinin Netflix'te yayınlanacağı haberlerine Ankara ve Kuzey Kıbrıs'tan tepki geldi.

Yönetmen Andreas Georgio, dizinin 20 Eylül'de Netflix'te yayımlanacağını açıkladı. Netflix'ten ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Famagusta, Türkiye'nin Kıbrıs Harekatı'nı gerçekleştirdiği 1974 yazında Mağusa kentinde yaşanan olayları Rumların anlatımıyla ele alıyor.

Harekat sonrası kentin adı Gazimağusa olarak değiştirilmişti.

Dizi, Ocak ayından bu yana Yunanistan'da yayımlanıyor.

Mega TV'nin sosyal medya hesaplarından 26 Ağustos'ta yapılan duyuruda, "MEGA'nın büyük yapımı #Famagusa Netflix'te! Netflix kullanıcıları 20 Eylül'den itibaren dizinin birinci ve ikinci sezonunun bölümlerini izleyebilecek" denildi.

Famagusta'nın yönetmeni Andreas Georgiou da Instagram hesabında aynı bilgiyi dizinin posteriyle birlikte paylaştı.

BBC Türkçe dizinin gösterim planıyla ilgili Netflix Türkiye ile iletişime geçti.

Bu konuda henüz kendileriyle paylaşılan bir bilgi olmadığını söyleyen Netflix Türkiye iletişim ekibi, güncellemeleri aktaracaklarını kaydetti.

Harekatın 50'ıncı yılında yayımlandı

Diziye adını veren Famagusta (Mağusa ya da Gazimağusa), tarih boyunca Kıbrıs Adası'nda önemli bir liman kenti oldu ve Kıbrıs Harekatı sırasında Türklerin kontrolüne geçti.

Famagusta dizisinde, Kıbrıs Harekatı sırasında kentte Rum ailelerinin yaşadıklarına odaklanılıyor.

Dizide Kıbrıs Harekatı "işgal" olarak nitelendiriliyor, o dönem ailesini kaybeden ve bugün Londra'da yaşayan 50 yaşında bir adam ile evlerini terk etmek zorunda kalan ve bebeklerini kaybeden genç bir ailenin kesişen hikayeleri anlatılıyor.

Bugüne kadar 16 bölümü yayımlanan dizinin fragmanında, Türk askerleri "Rumları zorla yerinden eden ve toplu ölümler gerçekleştiren taraf" olarak tasvir ediliyor.

Famagusta dizisi, Kıbrıslı Rumlar açısından, Kıbrıs Harekatı'nın 50'ıncı yılında yayımlanması nedeniyle önemli görülüyor.

Dizinin 21 Ocak'ta Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda yapılan galasına Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis da katılmıştı.

Kıbrıs'ta 50 yıl sonra hala "sığınmacıların, kuşatılanların ve kayıp insanların" olduğunu kaydeden Hristodulidis, "Bu yapım bize, sorunun çözümü için mümkün olan her şeyi yapmamız gerektiğine dair sorumluluklarımızı gösteriyor" demişti.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs ne dedi?

Mega TV ve Andreas Georgiou'dan yapılan açıklamalar sonrası, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan peş peşe tepkiler geldi.

Yapılan açıklamalarda, dizinin "gerçekleri çarpıttığı" söylendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dijital bir platformda yayınlanacak olan 'Famagusta' adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir" denildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da açıklamasında, "Enosis hayalleriyle darbeye kalkışan, Kıbrıs Türkü'nü çocuk, yaşlı ayırmadan katleden Rum EOKA mezalimi film değil gerçekti" dedi ve ekledi:

"Barış Harekatı ile başlayan ve yarım asra varan huzur ortamını, sahadaki KKTC devleti gerçekliğini değiştiremezler...

"Barış Harekatı olmasa, bugün Gazze'de yaşanan katliamların, fırsatını bulduklarında Kıbrıs Türkü'ne de reva görülmeyeceğini kim garanti edebilir."

Ekol TV'ye konuşan Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar da diziyi "Rum propagandası" olarak nitelendirdi.

Tatar "Burada ayıp olan Netflix gibi uluslararası platformun bu şekilde bir kara propagandaya alet olmasıdır, mesele çarpıtılmıştır" dedi.

Türkiye'de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de dizinin üst kurul tarafından yakından takip edildiğini belirtti.

Şahin, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Söz konusu yapım Üst Kurulumuzun takibindedir. Kıbrıs Türkünün haklı davasını millet olarak destekliyor ve bu konudaki dezenformasyonlara prim vermiyoruz. Kahraman ordumuz ve aziz milletimiz dün olduğu gibi bugün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizin yanındadır."

Rumlar da 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisine tepki göstermişti

TRT 1’de 2021'de yayımlanan "Bir Zamanlar Kıbrıs" adlı dizi de Güney Kıbrıs tarafından tepkiyle karşılanmış ve "gerçekleri çarpıttığı" gerekçesiyle eleştirilmişti.

Gazimağusa’da çekilen dizi adada 1963-1968 yıllarında yaşananları ele alıyordu.

Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar dizinin setini ziyaretinde şöyle konuşmuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti bu ülkenin ana vatanıdır. Türkiye Cumhuriyeti her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olmuştur. Bu hep böyle olmuştur. Özellikle o yıllarda da. Dizide de muhakkak göreceğiz. Hiçbir zaman Türkiye Kıbrıs Türkü’nü yalnız bırakmamıştır."

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
"
"