Gündem

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu üyesi Suat Özçelebi: Suyla karnını doyurmaya çalışan çocuklar var!

Milli Eğitim Bakanı geceleri uyuyamamalı, ‘Yarın da yine milyonlarca çocuk benim sorumlu olduğum okullarda derslerini aç aç dinleyecek' diyerek uykuları kaçmalı"

02 Eylül 2024 06:57

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu üyesi Suat Özçelebi, gıda enflasyonuyla birlikte düşen alım gücünün okullarda çocukların beslenmesine etkilerine dikkati çekti. “Suyla karnını doyurmaya çalışan çocuklar var” diyen Özçelebi, “Bu konuda üzücü çok fazla anı var. Beslenme getiren, getiremeyen öğrenciyi de, öğretmenleri de velileri de zor duruma düşürüyor. Beslenme saati her gün yaşanan bir travmaya dönüşmüş durumda birçok çocuk için” diye konuştu. Yeterli ve dengeli beslenmenin herkes için temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatan Özçelebi, Milli Eğitim Bakanı’na 21-22 Eylül’de Ankara’da “Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi!” adıyla düzenleyecekleri çalıştaydaki taleplerine kulak vermeye çağırdı.

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Özçelebi, İstanbul Planlama Ajansı’nın Ekim 2023 itibariyle okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiği tahmini ile DİSK-AR’ın “en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonunun Aralık 2023 itibariyle yüzde 105,5” olduğu verisini hatırlattı.

Özçelebi, “Çocukların aç geldiği okulda beslenme çantasında da bir şey yok. Kimi annesinin koyduğu salçalı ekmekle, bir kek ile geçiştiriyor ya da arkadaşının yemeğine ortak oluyor, kimi beslenme saatinde okulun bahçesini adımlıyor, suyla karnını doyurmaya çalışan çocukları dinlemek kabul edilebilir bir şey değil. Bu konuda üzücü çok fazla anı var. Beslenme getiren, getiremeyen öğrenciyi de, öğretmenleri de velileri de zor duruma düşürüyor. Beslenme saati her gün yaşanan bir travmaya dönüşmüş durumda birçok çocuk için” diye konuştu.

Özçelebi, “Biz diyoruz ki tasarruf etmek zorundaysanız devletin bunu yapabileceği çok yer var, MEB bütçesi değil, önce Diyanet bütçesinden başlamak üzere her yerden tasarruf edebilirsiniz, yanlış ekonomik politikaların bedelini çocukların ücretsiz okul yemeğini kaldırarak çocuklara ödetemezsiniz” diye seslendi.

Özçelebi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şöyle seslendi:

“Önce geceleri uyuyamamalı! Geceleri, ‘yarın da yine milyonlarca çocuk benim sorumlu olduğum okullarda derslerini aç aç dinleyecek, temiz suya ulaşamayacak, bunun için bir an önce bir şey yapmalıyım, neden yapamıyorum’ diye uykuları kaçmalı. Neden ana okulunda ve taşımalı eğitimde kısa bir süre de olsa 4 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz okul yemeği verebilirken ‘tasarruf’ gerekçesiyle, bütçe sebebiyle bunları kaldırdım, nereden kısarım da tekrar nasıl yapabilirim” diye kendine sormalı. ‘Neden önceliğimi ve tercihlerimi çocuklardan, öğrencilerden yana değil de başka politik tercihlerden yana kullanıyorum, çocuklara ücretsiz okul yemeğini, temiz suyu nasıl sağlarım, var mı önerisi olan’ diye Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun bileşenlerine dönüp sormalı. Hatta 21-22 Eylül’de Ankara’da düzenlenecek ‘Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi!’ adıyla düzenleyeceğimiz Çalıştayımızın taleplerine kulak vermeli.”


TIKLAYIN - Beslenme çantasını doldurmanın aylık maliyeti geçen yıla oranla ortalama yüzde 282 arttı!

"
"