Tekstin, kozmetik, ilaç, inşaat ve otomotiv sektörü gibi birçok alanda kullanılacak olan ve Türkiye’nin ilk tescilli endüstriyel kenevir tohumu "Narlı"nın hasadı Amasya’da yapıldı.
2019 yılında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştıracaklarına yönelik kararlar aldıklarını açıklamasının ardından seçilen 20 pilot ildeki çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda projeler geliştiren, "KenevirO" firması, Samsun’a 30 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika kurdu. Amasya’nın Suluova ilçesinde de 5 bin 200 dekarlık alanda kenevir hasadı gerçekleştirdi.
KenevirO Samsun’un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’ne kurduğu fabrikada, ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak.
Kenevirden tuğla, çimento yapılabiliyor
Kenevirin çok değerli bir bitki olduğunu ifade eden KenevirO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, “Kenevirden çok şey yapabiliyoruz. Şu anda yasal olan kenevirin 3 noktası var. Bunlardan bir tanesi gövde kısmı. Gövde kısmında da 2 yer var. Biri lifleri biri de kıtığı. Sonrasında da tohumu var. Aslında yasa çıkmasına rağmen yönetmelik hazırlandığı için kullanamadığımız yaprağı ve çiçeği de var. Onları da tarlada bırakmak durumunda kalıyoruz.
Saplarını life ayırıyoruz. Liften de elyafa gidiyoruz. Elyaftan ipliğe gidiyoruz. Dolayısıyla liften bu şekilde istifade edebiliyoruz. Saplarından da inşaat malzemesine gidebiliyoruz. Kenevir tuğlası yapabiliyoruz, kenevir çimentosu yapabiliyoruz. Aynı zamanda kedi kumu yaptık. Hayvan altlığı yapabiliyoruz. Yakacak pelet yapabiliyoruz. Çok değerli bir bitki. İleride inşallah yeterli ekim alanları oluşursa kağıt imalatı, biyopolimer, biyoplastik gibi birçok alanda da kullanabileceğimiz bir bitkidir” diye konuştu.