Gündem

Türkiye'de şiddet olayları ve bireysel silahlanma artışı alarm veriyor

"Ruhsatsız silah taşımanın cezası hapis olmalı, yasal yaş sınırı 21'den 25'e çıkarılmalı ve ruhsat süresi beş yıldan iki yıla indirilmeli"

29 Eylül 2024 08:49

T24 Haber Merkezi

Türkiye genelinde şiddet olayları ve bireysel silahlanma artışı endişe yaratıyor; 2024'ün ilk dokuz ayında 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi, toplamda 30 milyonun üzerinde silahın sadece 4 milyonu ruhsatlı.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024'ün ilk dokuz ayında Türkiye genelinde 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi. Umut Vakfı'nın raporuna göre, Türkiye'de 30 milyondan fazla silah bulunuyor ve bu silahların sadece 4 milyonu ruhsatlı. Her yıl silah sayısı yaklaşık yüzde 3.5 artış gösteriyor.

Türkiye'deki bireysel silahlanma sorunu, her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına yol açıyor. 2023 yılında, basına yansıyan 3 bin 773 silahlı şiddet olayında 2 bin 318 kişi öldü, 3 bin 820 kişi yaralandı. Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'in aktardığına göre, Uzman Dr. Ayhan Akcan ve emekli polis İsa Altun gibi uzmanlar, bu durumun ciddi bir güvenlik sorunu olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Dr. Akcan, "Ruhsatsız silah taşımanın cezası hapis olmalı, yasal yaş sınırı 21'den 25'e çıkarılmalı ve ruhsat süresi beş yıldan iki yıla indirilmeli" derken, İsa Altun ise çocukların silahlara erişiminin kolaylaştığını ve sosyal medya üzerinden yapılan silah satışlarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Umut Vakfı'ndan "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"

İstanbul Levent Meydanı'nda Umut Vakfı tarafından organize edilen "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü" etkinliğinde ise silahlı şiddet kurbanları anıldı. Etkinlikte Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu'nun yanı sıra silahlı şiddet nedeniyle yakınlarını kaybetmiş aileler de yer aldı.



Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman'ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet'e sadık insanlar yok



 

"
"