Dünya

Türkiye'de sansürle suçlanan Elon Musk'a AYM sürecini hatırlatan Wikipedia kurucusu: İfade özgürlüğünü bir ilke olarak ele almanın anlamı budur

14 Mayıs 2023 17:06

Twitter'ın Türkiye'deki bazı içerikleri erişime engellemesi üzerine “sansür” suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk’a Wikipedia kurucusu Jimmy Wales tepki gösterdi. Wales, Türkiye’de kapatılan Wikipedia’nın tekrar açılması için Anayasa Mahkemesi’ne gittiklerini hatırlatarak “İfade özgürlüğünü bir slogan olarak değil, bir ilke olarak ele almanın anlamı budur" dedi.

Sosyal medya platformu Twitter, erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca Türkiye'deki bazı içeriklerin erişimine engellendiği duyurmuştu. Erişime engellenen içeriklerin neler olduğuna dair ise bilgi verilmemişti. Twitter Global Government Affairs (Twitter'ın Küresel Hükümet İşleri) hesabından yapılan açıklamada sosyal medya uygulamasının, Türkiye'de bazı içeriklere mahkeme kararı uyarınca ve platformun Türkiye'de faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla erişiminin engellendiğini vurguladı.

Twitter'ın bu kararını eleştiren Bloomberg çalışanı Matthew Yglesias, Elon Musk'ı etiketleyerek şunları yazdı:

"Türk hükümeti seçimlerden hemen önce Twitter'dan muhaliflerini sansürlemesini istedi ve @elonmusk buna uydu."

Musk söz konusu paylaşıma yanıt vererek, "Senin beynin yerinde mi Yglesias? Twitter'ın tümüyle kapatılması ya da bazı tweetlere erişimin sınırlandırılması seçeneklerinden hangisini istiyorsunuz?" ifadelerini kullandı. 

Musk’ın tepki gösterdiği mesajı alıntılayan Wikipedia kullanıcısı şunları yazdı:

“Wikipedia'nın yaptığı şuydu: İlkelerimiz için güçlü durduk ve Türkiye Anayasa Mahkemesi'ne kadar savaştık ve davayı kazandık. İfade özgürlüğünü bir slogan olarak değil, bir ilke olarak ele almanın anlamı budur" 

Wikipedia, ülkeyi terör örgütleriyle bağlantılı olmakla suçlayan makale girişleri nedeniyle Türkiye'de iki yılı aşkın bir süre yasaklanmıştı.Wikipedia Vakfı, Türkiye Anayasa Mahkemesi'nde yasağa itiraz etmiş ve uzun bir sürecin ardından, çevrimiçi ansiklopediye yönelik bir engellemenin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna mahkemenin karar vermesiyle 2019'da yasak kaldırılmıştı.