Gündem

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Melike Baysal: Fiili ötanazi uygulanacak

05 Ağustos 2024 12:30

Sahipsiz sokak köpeklerine yönelik kanun teklifinin kabul edilmesiyle birlikte kamuoyunda, hayvanlara yönelik 'ötenazi' uygulanacak mı? sorusu gündemdeki yerini koruyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Barınaklara alınan köpeklerin öldürülmeden sokak hayvanlarıyla ilgili kanunun uygulanamayacağını belirten Baysal, Tek çözüm 5199’u uygulamak” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Baysal,  belediyelerin işlerini yavaşlatacak dediği yasayla ilgili yaşanabilecek sorunları sıraladı.  "Türkiye'deki beldeler hariç bin üç belediyenin 355’inde barınak var. Yani 848 belediyede barınak yok. Toplanan hayvanlar bir süre sonra her barınağın kapasitesi dolduğunda ne olacak? " sorusunu soran Baysal, konuyla ilgili hiç kimsenin çözümü olmadığını belirtti.

Belediyelerin hazırlık yapmasına fırsat kalmadığını belirten Baysal, bu durumun belediyelerin görevlerini yapmalarını da yavaşlatacağını dile getirdi.

Yeni kanunun getireceği sorunlara ilişkin, belediyelerin yaşayabileceği sorunlara dikkat çeken Melike Baysal şu uyarılarda bulundu:

"Fiili ötanazi uygulanacak"

Ötanazi kelime olarak ilk kanun teklifindeki haliyle pazartesi günü konuşulan ikinci komisyonda kelime olarak kaldırıldı, 5996 sayılı kanuna atıf yapıldı. Fakat bu kanun zaten ötanaziyi anlatan bir kanun. Dolayısıyla veteriner hekimin zaten sağlıksız, iyileşmesi mümkün olmayan hayvanlar için uygulayabileceği uyutma işlemi yine ötanazi adı altında tekrar oraya konmuş oldu. Fakat burada sıkıntı şu. Bir kere saldırgan olan ibaresi kondu. Saldırganlık insanda da hayvanda da kavram tarif edilirken anlık ortaya çıkabilen davranışlar da saldırganlık olabilir. Yani bir köpek açken, bebekleri varken, alanını koruyorken dışarıdan bir müdahaleye havlamayla ya da koşarak üstüne atlama ya da farklı şekillerde ısırma da olabilir davranış gösterebilir.

Dolayısıyla saldırganlık karşıdan bakarak koyabileceğimiz bir davranış tespiti değildir. Burada tabii böyle bir muğlak ifade var. Ama diyelim ki gerçekten böyle bir durum var. Barınaklara aldığında veteriner hekimler tarafından sağlıklı olmayan hayvanlara ötanazi uygulanacak deniyor ve sanki gerçekten böyle olacakmış gibi bir hava yaratılıyor ama biraz önce bahsettiğim gibi barınakların kapasiteleri çok yetersiz.

Türkiye'deki beldeler hariç bin üç belediyenin 355’inde barınak var. Yani 848 belediyede barınak yok. Toplanan hayvanlar bir süre sonra her barınağın kapasitesi dolduğunda ne olacak? Burada gerçekten durup düşünmemiz gerekiyor. Sözün bittiği yer burası. Hiç kimsenin çözümü yok. Burada barınağa alınan hayvanların sağlıklı ya da sağlıksız öldürülerek içerideki kapasitenin arttırılmasından başka yapılabilecek bir şey var mı?

“Köpekler öldürülmeden barınaklar boşaltılamaz”

Ben bir veteriner hekimim. Matematik zekasıyla sınava giriyoruz. Ben de zekama az çok güvenirim. Bu sorunun cevabına bunun dışında bir cevabı olanı gerçekten merak ediyorum. Fizik kuralları itibariyle sıvı ya da katı herhangi bir maddeyi bir kabın içine koyduğunuzda o kabın bir potansiyeli vardır, bir süre sonra taşmaya başlar. Bir kısmını dökmeden yenisini dolduramazsınız. Dolayısıyla bir barınağın kapasitesi var. O dolduktan sonra oradan köpek çıkarmadan yerine yenilerini alamazsınız. Türkiye'de hem mülkiyet kanunu hem ekonomik koşullar, hem de bu kadar sayıdaki köpeğin bir anda sahiplendirilmesi mümkün olmadığına göre sağlıklı hayvanların öldürülmesi dışında barınakların boşaltılması için başka bir alternatif var mı? Soru bu.

“Tek çözüm 5199’u uygulamak”

Köpekleri öldürmeden sorunun çözümüne yönelik belediyelerin neler yapabileceğini değerlendiren Baysal şöyle konuştu:

“Bununla ilgili geçenlerde daha önceki basın açıklamalarıma baktım. 2018 yılının son aralık ayında tamamen yerel yönetimlerle ilgili bir basın açıklaması yapmışım ve basın açıklamasında sahipsiz hayvan popülasyonunun arttığı, belediyelerin denetlenmediği, Bursa genelinde bile mesela çok az belediyede barınak olduğu, Veteriner İşleri Müdürlüğü olmadığı ya da yetersiz olduğu, veteriner hekim istihdamının yetersiz olduğu konularında açıklama yapmışım. Aradan bu kadar yıl geçti. 2024 yılında bir anda belediyelerin denetlenmediği bu kanunu yapıcıların bir anda aklına geldi. Bugüne kadar olmalıydı. Dolayısıyla şimdi evet artık oldu deyip geçemeyiz. Belediyelerin bir şeyler yapması gerekiyor. Sahiplendirmeyi arttırmayı düşünüyor genelde belediyeler. Ama bu süreci planlamanın tek yolu veteriner hekim istihdam etmektir. Çünkü bu gerçekten hayvan sağlığıyla ilgili bir durum ve birçok belediyede veteriner hekim yok. Veteriner hekimi dinlemeden, önerilerini almadan, veteriner hekimlerle süreci planlamadan hiçbir belediye kendine bu konuda yol çizemez. Onun için bir anda bir an önce ve Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü kurmaları, veteriner hekimi istihdam etmeleri gerekir. Biz meslek odaları olarak her zaman onlara destek olmaya hazırız, birlikte yol çizebiliriz. 5199 dokuz sayılı kanun zaten bu süreç olmadan da sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunu çözmek için bence hala tek çözüm 5199’un uygulanması. Yani barınak bakım evlerinin yapılıp bir an önce kısırlaştırmaya başlamaları.” (ANKA)

"
"