Dünya

Trump, yüzünün kanlı olduğu fotoğrafıyla kampanyasına bağış istedi

Sayfada ayrıca Trump'ın imzası yer alıyor ve web sitesini ziyaret edenlere farklı düzeylerde katkıda bulunma seçenekleri sunuluyor.

15 Temmuz 2024 14:25

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın web sitesinde destekçilerini kampanyasına bağış yapmaya ve hafta sonu yaşanan suikast girişiminin ardından "birlik ve barış ruhuyla bir araya gelmeye" çağırmak için yüzü kanlar içinde bir görüntüsü yayımlandı. 

Web sitesi potansiyel bağışçıları bağış toplama platformu WinRed'de Trump'ın "ikonik" olarak tanımladığı Associated Press fotoğrafçısı tarafından çekilen siyah beyaz bir görüntünün yer aldığı bir sayfaya yönlendirdi.

Fotoğrafta Cumhuriyetçi aday, Pennsylvania'daki mitingde sağ kulağının üst kısmına isabet eden kurşunun ardından yüzü kanlar içinde ve yumruğu havaya kalkmış bir şekilde görülüyor. Görselin altına büyük harflerle "KORKMA" yazılı. 

Sayfada ayrıca Trump'ın imzası yer alıyor ve web sitesini ziyaret edenlere farklı düzeylerde katkıda bulunma seçenekleri sunuluyor. 

"İkonik bir fotoğrafa sahip olmak için ölmeniz gerekir"

New York Post tarafından yayınlanan bir röportajda Trump, kampanya web sitesinde yer alan fotoğraf da dahil olmak üzere vurulduktan hemen sonra çekilen görüntüleri hakkında konuştu. Trump, "Pek çok insan bunun şimdiye kadar gördükleri en ikonik fotoğraf olduğunu söylüyor. Haklılar ve ben ölmedim. Genellikle ikonik bir fotoğrafa sahip olmak için ölmeniz gerekir" dedi. 

 

Trump'a suikast girişimi

Eski ABD Başkanı ve 2024 Kasım seçimleri için tekrar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ilan edilecek olan Donald Trump’a suikast girişimi dün geceden itibaren dünya gündemine birinci sıradan girdi. Trump, saldırıda kulağından yaralandı. FBI tarafından kimliği Thomas Matthew Crooks olarak açıklanan saldırgan da dahil olmak üzere olayda 3 kişi öldü. 

NBC News’un paylaştığı görüntülerde 12’den fazla kez silah sesi duyuluyordu; bunların bir bölümünün Gizli Servis ajanlarının silahlarından geldiği anlaşılıyor. 

Saldırı anı

 

Biden ve Trump görüştü

Reuters'ın aktardığına göre Trump ve ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan sonra bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Biden saldırıdan sonra X üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Trump güvende ve iyi olduğu için sevinçliyim. Daha fazla bilgi beklerken o, onun ailesi ve mitingdeki herkes için dua ediyorum" yazdı.

Biden daha sonra kameralar karşısında kısa bir konuşma yaparak siyasi şiddeti kınadı. "Trump, barışçıl bir şekilde bir miting düzenleyebilmeliydi" diyen Biden, "ABD'de böyle bir siyasi şiddetin olması fikri duyulmuş şey değil. Kabul edilemez. Herkes kınamalı" diye devam etti.

TIKLAYIN | İki Cumhuriyetçi senatör, Trump'a yönelik suikast girişimine Biden'ın sebep olduğunu iddia etti

TIKLAYIN | Donald Trump'a yönelik suikast girişimine dünya liderlerinden tepkiler

Eski başkanlar ve üst düzey yetkililerden mesajlar

Gelişmeler üzerine hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili yetkililerden kınama mesajları geldi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Kongre'nin konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürüteceğini ifade ederken, "ABD halkı gerçeği bilmeyi hak ediyor" dedi. 

Eski Cumhuriyetçi ABD Başkanı George W. Bush, yapılanın "korkakça" bir saldırı olduğunu belirtti ve Trump güvende olduğu için "minnettar" olduğunu belirtti. 

Eski Demokrat ABD Başkanı Barack Obama da, "Demokrasimizde siyasi şiddete kesinlikle yer yoktur. Ne olduğunu henüz tam olarak bilmesek de Başkan Trump ciddi şekilde yaralanmadığı için derin bir nefes almalıyız ve bu anı siyasette medeniliğe ve saygıya tekrar baş koymak için kullanmalıyız" dedi. 

Demokrat Partili Pennsylvania Valisi Josh Shapiro "Herhangi bir siyasi parti veya siyasi lideri hedef alan şiddet kabul edilemez" dedi. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, hem eşinin hem de kendisinin Trump için dua ettiğini belirtirken "Tüm Amerikalıların bize katılması çağrısı yapıyorum" dedi. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili azınlık lideri Hakeem Jeffries de "Düşüncelerim ve dualarım eski Başkan Trump ile. Kolluk kuvvetlerinin kararlı müdahalesine müteşekkirim. Amerika bir demokrasidir. Herhangi bir siyasi şiddet asla kabul edilemez" mesajını paylaştı. Senato'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Chuck Schumer "Pennsylvania'daki Trump mitinginde olanlardan dehşete kapıldığını" söyledi ve Trump'ın iyi olmasıyla rahatladığını belirtti. Schumer ayrıca "Sİyasi şiddetin ülkemizde yeri yok" dedi. Bu arada milyarder iş insanı Elon Musk da olayın hemen ardından "Trump'ı tamamen destekliyorum" dediği bir X paylaşımı yaptı.

"
"