Dünya Basınında Bugün

Trump ve Musk X'te buluştu, ABD'de İsrail endişesi, aşırı sıcaklar 2023'te 47 bin can aldı | Dünya Basınında Bugün

13 Ağustos 2024 09:20

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'la yaptığı telefon görüşmesinde Tahran'da gerçekleşen İsmail Haniye suikastından sınra İsrail'e misilleme yapılmaması çağrısında bulundu. Elon Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X'te Cumhuriyetçi aday Donald Trump'la bir söyleşi gerçekleştirdi. Nature Medicine tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre 2023 yılında aşırı sıcaklara bağlı sorunlar nedeniyle Kıta Avrupası'nda  47 bin kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray, ABD'nin son istihbarat değerlendirmesinin İran ve vekillerinin bu hafta içinde İsrail'e karşı "önemli saldırılar" yapacağını öngördüğünü açıkladı. Atina'nın banliyölerinde büyük orman yangınları devam ediyor. 

13 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Britanya Başbakanı Starmer, İran'ı uyardı: İsrail'e saldırmayın

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Starmer, Tahran'ı, İsrail'e saldırmamaya çağırdı.

Starmer görüşmede, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'a "ciddi bir yanlış hesaplama riski" olduğunu söyledi ve İran'ı "İsrail'e saldırmaktan kaçınmaya" çağırdı.

Downing Street Sözcüsü, Starmer'ın telefon görüşmesi hakkında "Başbakan bölgedeki durumdan derin endişe duyduğunu söyledi ve tüm tarafları gerilimi düşürmeye ve daha fazla bölgesel çatışmadan kaçınmaya çağırdı" açıklamasında bulundu.


The Guardian | Britanya'da İşçi Partili milletvekilleri, aşırı sağcı nefretin yayılması nedeniyle X'ten uzaklaşıyor

Britanya'da İşçi Partili milletvekilleri, Elon Musk'ın X'i "yabancı düşmanları ve aşırı sağcı gruplar için bir megafon" haline getirdiğini söyleyerek sitenin durumundan endişe duyduklarını ifade etti; sosyal medya platformundan uzaklaştıklarını belirtti.

Yeni seçilen milletvekilleri WhatsApp gruplarında X'in İngiltere ve Kuzey İrlanda'nın bazı bölgelerinde aşırı sağın yanlış bilgi yaymasında oynadığı rol hakkında artan endişelerini dile getirdiler.


New York Times | 2023 sıcaklarının Avrupa'ya bedeli: 47 bin ölüm 

Nature Medicine tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre 2023 yılında aşırı sıcaklara bağlı sorunlar nedeniyle Kıta Avrupası'nda  47 bin kişi hayatını kaybetti. 2023, kayıtlardaki en sıcak yıl olarak tarihe geçmişti. Araştırmaya göre bu sıcaklar son 20 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler olmadan, 21. yüzyılın başında yaşansa ölü sayısı yüzde 80 daha yüksek olabilirdi. Araştırmanın başyazarı Elisa Gallo, "İklim değişikliğini bir sağlık sorunu olarak da düşünmeliyiz" dedi. 


The Washington Post | Trump X'e teknik sorunlar ve Musk'ın sorduğu yumuşak sorularla döndü 

Eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, 6 Ocak 2021 Kongre baskınından sonra hesabını kapatan X platformuna (eski adıyla Twitter) , 3 yıldan uzun süre sonra sosyal medya devinin yeni sahibi Elon Musk'ın davetiyle döndü. Musk döneminde Trump'ın hesabı açılsa da eski ABD başkanı kullanmamayı tercih etmişti. 

Musk'ın açtığı sohbet odasında X ve Tesla'nın sahibinin sorularını yanıtlayan Trump, geçen ay uğradığı suikast girişimini anlattı. Trump Musk'a, "Bir mucizeydi. Eğer kafamı çevirmemiş olsam, seni ne kadar seviyor olsam da şu an seninle konuşuyor olmazdım" dedi. 

Trump daha sonra konuyu göçmen karşıtı görüşlerine getirdi ve ABD-Meksika sınırında ülkeye "kaba insanların" girmeye çalıştığını söyledi. Trump, "Bunlar cinayet ve o tür şeyler için müebbet hapis cezası alan insanlar; ve onları ülkemize salıyorlar" dedi.

Daha sonra Demokrat rakibi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i Biden yönetiminin "sınır çarı" olarak nitelendiren Trump, daha sonra rakibinin geçmişte başsavcısı olduğu California'yı "yok ettiğini" iddia etti.

Söyleşinin başına teknik sorunlar damga vurdu. Birçok kullanıcı sohbet odasına giremezken, yayın planlananda 40 dakika daha geç başladı. 


eKathimerini | Atina'nın çeperlerinde itfaiyeciler büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken rüzgar hızının düşmesi umut oldu: 1 kişi hayatını kaybetti

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzey banliyölerinde orman yangınları pazartesi günü de devam ederken en az bir kişi hayatını kaybetti. Pazartesi günü şiddetli rüzgar arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiledi ve bölgede birkaç yerleşim yeri tahliye edildi. 

Ceseti Vrilissia'da bir yanmış binanın içinde bulundu. 

Pazartesi gecesi rüzgar hızının düşmesinin ardından yetkililer, henüz yangını kontrol altına alamasalar da ilerleme kaydetmeyi başardıklarını belirtti.

Öte yandan Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin İngilizce yayını, dumanlar sebebiyle başkent Atina'da hava durumunun tehlikeli noktaya ulaştığını belirtti. 


Al Arabiya | ABD, İran'ın İsrail'e yönelik "önemli saldırılarının" bu hafta gerçekleşebileceğini iddia etti

Beyaz Saray, ABD'nin son istihbarat değerlendirmesinin İran ve vekillerinin bu hafta içinde İsrail'e karşı "önemli saldırılar" yapacağını öngördüğünü açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Washington'un İran'dan ya da Hizbullah ve Irak, Yemen ve Suriye'deki diğer gruplar da dahil olmak üzere vekillerinden gelebilecek bir saldırının tam olarak ne olduğunu belirlemesinin zor olduğunu kabul etmekle birlikte, ABD'nin bölgeye gönderdiği askeri varlıklara güvendiğini söyledi.

The Moscow Times | 121 bin kişi Kursk bölgesinden kaçtı; Putin, "Ukrayna birliklerini kovma" emri verdi

Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki saldırıları bir haftayı geride bıraktı. Çatışmalar nedeniyle bölgeden 121 bin kişinin kaçtığı açıklandı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Düşmanın bariz hedeflerinden biri anlaşmazlık, çekişme tohumları ekmek, insanları sindirmek, Rus toplumunun birlik ve beraberliğini yok etmektir" dedi ve Kiev güçlerini bölgeden kovma sözü verdi. 

Kiev güçlerinin Kursk'a başlattığı saldırı, kinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına yapılan en önemli sınır ötesi saldırı. Şu ana kadar 24'ten fazla yerleşim yeri Kiev kontrolüne geçti.


The Moscow Times | 121 bin kişi Kursk bölgesinden kaçtı; Putin, "Ukrayna birliklerini kovma" emri verdi

Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki saldırıları bir haftayı geride bıraktı. Çatışmalar nedeniyle bölgeden 121 bin kişinin kaçtığı açıklandı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Düşmanın bariz hedeflerinden biri anlaşmazlık, çekişme tohumları ekmek, insanları sindirmek, Rus toplumunun birlik ve beraberliğini yok etmektir" dedi ve Kiev güçlerini bölgeden defetme sözü verdi. 

Kiev güçlerinin Kursk'a başlattığı saldırı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına yapılan en büyük sınır ötesi saldırı. Şu ana kadar 24'ten fazla yerleşim yeri Kiev kontrolüne geçti.

"
"