Dünya

Donald Trump'a iki ayda ikinci saldırı girişimi: FBI, olayı "suikast girişimi" olarak tanımladı, şüpheli yakalandı

Trump, temmuz ayında Pennysylvania'daki bir mitingi sırasında suikast girişimine uğramış, eski başkan bir kurşunun kulağını sıyırmasıyla hafif şekilde yaralanmıştı

15 Eylül 2024 22:10

Güncelleme: 16 Eylül 2024 08:44

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin kasım ayında yapılacak başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump'ın, Florida’da bulunduğu yerin civarında duyulan silah seslerinin ardından güvende olduğu bildirildi. Donald Trump'ın kampanya ekibi tarafından yapılan açıklamada, dün öğleden sonra Trump’ın kaldığı Florida’daki West Palm Beach yakınlarında silah seslerinin duyulduğu kaydedildi. ABD basınında saldırı şüphelisinin isminin Ryan Wesley Routh olduğu yazıldı. FBI da olayı suikast girişimi olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Trump, temmuz ayında Pennysylvania'daki bir mitingi sırasında suikast girişimine uğramış, eski başkan bir kurşunun kulağını sıyırmasıyla hafif şekilde yaralanmıştı. 

Açıklamada, kampanya iletişim direktörü Steven Cheung, “Başkan Trump, civardaki silah sesleri duyulduktan sonra güvende. Şu anda başka ayrıntı yok." bilgisini paylaştı.

Trump'tan ilk açıklama

Associated Press'in (AP) haberinde, Trump'ın destekçilerine attığı e-postada "asla pes etmeyeceğine" dikkati çekerek, "Etrafımda silah sesleri duyuldu ancak söylentiler kontrolden çıkmadan şunları söylemek istiyorum: İyiyim ve güvendeyim." ifadesini kullandığı belirtildi.

Donald Trump, Truth Social hesabından gece yarısı yaptığı bir paylaşımda, gizli servise ve diğer kolluk kuvvetlerine kendisini güvende tutmak için yaptıkları "inanılmaz iş" için teşekkür etti. Trump, bunun "ilginç bir gün" olduğunu söyledikten sonra, kolluk kuvvetleri yetkililerini "YAPILAN İŞ KESİNLİKLE MÜKEMMELDİ. BİR AMERİKALI OLMAKTAN ÇOK GURUR DUYUYORUM!" sözleriyle övdü. 

TIKLAYIN | Trump'tan açıklama: Asla pes etmeyeceğim

ABD Başkanı Biden, olayla ilgili bilgilendirildi

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden ile Yardımcısı ve Demokrat Parti adayı Kamala Harris'in, Trump'ın golf oynadığı Trump Uluslararası Golf Sahası'ndaki güvenlik olayıyla ilgili bilgilendirildikleri belirtilerek, güvende olduğunu bilmelerinin kendilerini rahatlattığı ve düzenli bilgi almaya devam edileceği bildirildi.

Kamala Harris, X hesabından, "Florida'daki eski Başkan Trump ve mülkünün yakınlarında silah sesleri duyulduğuna dair haberler aldım ve onun güvende olduğuna sevindim. Amerika'da şiddetin yeri yoktur" mesajını paylaştı.

Güney Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Lindsey Graham da X hesabından, "Az önce Başkan Trump ile konuştum. Tanıdığım en güçlü insanlardan biri. İyi bir ruh halinde ve ülkemizi kurtarmak için her zamankinden daha kararlı." paylaşımında bulundu.

Olayla ilgili bir şüpheli yakalandı

Trump'ın büyük oğlu Donald Trump Jr, X hesabından, yerel kolluk kuvvetlerince olaydan sonra sahadaki çalılıklarda AK-47 silahının bulunduğu ve bir şüphelinin yakalandığı bilgisini paylaştı.

AP'ye konuşan kaynaklar, Gizli Servis ajanının, korumakla görevli olduğu Trump'ın golf oynadığı sırada şüpheliye silahla ateş açtığını belirtti.

FBI, olayı "suikast girişimi" olarak adlandırdı 

FBI olayı “eski başkana yönelik bir suikast girişimi” olarak nitelendirdi. FBI ve diğer emniyet yetkilileri, şüphelinin tüfeğinde bir dürbün, görüntü kaydetmeyi amaçladığı anlaşılan bir GoPro kamera ve içinde seramik bulunan bir sırt çantası olduğunu söyledi.

FBI, Cumhuriyetçi başkan adayı eski Başkan Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimi olduğunu söylediği olaydan sonra çekilen ve Trump International Golf Kulübü'nün dışındaki bir çitin üzerinde bir AK-47 tüfeği, bir sırt çantası ve bir Go-Pro kamerayı gösteren fotoğraflar yayımladı. 

FBI'ın paylaştığı fotoğraflar

Olay nasıl gelişti?

Trump'ın golf oynadığı yerin birkaç delik yukarısında görev yapan ABD Gizli Servis ajanları, yaklaşık 400 metre ötede, sahayı çevreleyen çalılıkların arasından AK tarzı bir tüfeğin namlusunun çıktığını fark etti. Palm Beach County Şerifi Ric Bradshaw, bir ajanın ateş ettiğini ve silahlı şahsın tüfeği bırakıp bir SUV ile kaçtığını, silahla birlikte iki sırt çantası, nişan almak için kullanılan bir dürbün ve bir GoPro kamera bıraktığını söyledi. Şahıs daha sonra daha sonra kolluk kuvvetleri tarafından durduruldu ve komşu bir ilçede gözaltına alındı.

Ajanlar silahlı adamla çatışmaya girdi ve yerel saatle 13.30 civarında en az dört el ateş etti. Silahlı şahıs daha sonra tüfeğini, iki sırt çantasını ve diğer eşyalarını bırakarak siyah bir Nissan arabayla kaçtı. Şerif, bir tanığın silahlı saldırganı gördüğünü ve arabasının ve plakasının fotoğrafını çekmeyi başardığını söyledi. Palm Beach County Şerifi Ric Bradshaw düzenlediği basın toplantısında bir erkek şüphelinin yetkililer tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Martin County Şerifi William Snyder'a göre, sakin ve düz bir tavrı vardı ve durdurulduğunda çok az duygu gösterdi ve neden kenara çekildiğini sorgulamadı.

TIKLAYIN | Trump'a saldırı girişimi ve şüpheli hakkında neler biliniyor?

Soruşturma uluslararası olacak

Bir emniyet kaynağı CNN'e yaptığı açıklamada, FBI'ın Florida'da Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili soruşturmasının uluslararası çapta olacağını söyledi.

Yetkililerin Routh ile ilişkili olduğuna inanılan sosyal medya hesapları hakkında arama emri çıkartmak için çalıştığını belirten kaynak, Routh'un şüpheli çevrimiçi faaliyetlerinin bir kısmının merkezi ABD dışında bulunan platformları kullanmayı da içermesi nedeniyle soruşturmanın uluslararası ortaklarla birlikte yürütüleceğini söyledi.

CNN ayrıca, konuya aşina olan isimsiz iki kaynağa atıfta bulunarak, Trump'ın golf oynama kararının son anda alındığını bildirdi. 

Eski FBI müdür yardımcısı Andrew McCabe, CNN'e verdiği demeçte, cevaplanması gereken en büyük sorulardan birinin şüphelinin Trump'ın pazar günü oynayacağını nasıl bildiğini, bunun sadece şans eseri olabileceğini söyledi.

 

Trump'a suikast girişimi

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'da Butler bölgesinde mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramış, mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmış, ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu duyurmuştu.

Tarihi kare: New York Times foto muhabiri, Trump'ın kulağını sıyıran kurşunu havada fotoğrafladı

Donald Trump'a miting sırasında suikast girişimi

 

 

 

ABD başkanlarına suikastler

Aralarında 13 Temmuz'daki suikast girişiminden kurtulan Donald Trump'ın da bulunduğu dört ABD başkanı görevdeyken ya da daha sonra suikast girişimlerinden yaralı olarak kurtuldu. Bu saldırıda bir kurşun, Trump'ın kulağını sıyırmıştı. 

Ronald Reagan 1981 yılında Washington'daki Hilton Oteli'nin dışında vuruldu. Reagan, kurşunlardan birinin bir limuzinden sekerek sol koltuk altına isabet etmesi sonucu yaralanmıştı. 

Başkan Gerald Ford 1975 yılında üç haftadan kısa bir süre içinde iki kez hayatına kastedilmesinden yara almadan kurtuldu. 

Theodore Roosevelt 1912 yılında Milwaukee'de seçim kampanyası yürütürken göğsünden vuruldu, ancak hastaneye götürülmeden önce destekçilerine konuşma yapmakta ısrar etti.

Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley ve John F. Kennedy görevdeyken suikaste uğramıştı. 

ABD başkan adaylarından Robert F. Kennedy 1968 yılında Los Angeles'taki Ambassador Otel'de silahlı bir kişi tarafından öldürüldü.

Demokratların başkan aday adaylarından Alabama Valisi George C. Wallace 1972'de vuruldu ve belden aşağısı felç oldu.

 

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 


 

 

 

 

"
"