Dünya

Trump: ABD başkanlarının Merkez Bankası kararlarında söz hakkı olmalı

"Hayatım boyunca çok para kazandım; çoğu potansiyel Fed başkanından daha iyi içgüdülerim var"

09 Ağustos 2024 07:30

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, ABD başkanlarının Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarında söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Trump ilk kez Beyaz Saray'ı kazanması durumunda Fed'in bağımsızlığını bozma niyetini açıkça dile getirmiş oldu. 

Mar-a-Lago'daki konutunda bir basın toplantısı düzenleyen Trump, "Bence başkanın bu konularda en azından söz hakkı olmalı" dedi.

Trump, "En azından benim özelimde; ben çok para kazandım, çok başarılıydım ve bence çoğu Fed başkanı olacak kişiden daha iyi içgüdülerim var" diye konuştu. 

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından The Wall Street Journal gazetesi nisan ayında, Trump'a yakın isimlerin eski Başkan'ın seçimleri kazandığı senaryo için Fed'in bağımsızlığını azaltacak yasa tasarıları hazırladığını belirtmişti. Trump kampanyası, o günlerde bu iddiayla arasına mesafe koydu.

Ancak Trump, perşembe günü yaptığı açıklamalarla seçilmesi durumunda faiz artırımı gibi kararlarda kendisine de danışılmasının istediğinin mesajını verdi. 

ABD'de Fed başkanı ve altı yönetim kurulu üyesi ABD başkanı tarafından aday gösteriliyor ve daha sonra yasama organı Kongre'nin üst kanadı Senato tarafından onaylanıyor. Dünya piyasalarında da önemli rol oynayan Fed'in politika konusunda bağımsızlığı bulunuyor.

ABD'nin sonraki başkanı olacak Demokrat aday Kamala Harris veya Donald Trump'ın dönemlerinin ilk iki yılında yeni bir Fed başkanı seçme şansı olacak. 

"
"