Dünya Basınında Bugün

Trump'a bir suikast girişimi daha; Britanya First Lady'sine kıyafet bağışı; Atina-Berlin arasında göç gerginliği | Dünya Basınında Bugün

16 Eylül 2024 09:44

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, temmuz ayındaki mitingi sırasında hafif yaralanmayla atlattığı suikast girişiminin ardından pazar günü bir kez daha suikast girişimine maruz kaldı. West Palm Beach'te golf oynarken silahlı bir saldırganın fark edilmesi üzerine Trump yara almadan kurtuldu. FBI, olayı "suikast girişimi" olarak tanımladı. İsmi Ryan Wesley Routh olarak belirlenen şüpheli önce kaçtı, sonra gizli servis tarafından yakalandı. İşçi Partili bir bağışçı, Keir Starmer'ın eşi Victoria Starmer için son dört ay içinde 5 bin sterlinden fazla yüksek kaliteli kıyafet satın aldı. Önde gelen bazı köşe yazarları, Gazze çatışması hakkında “vahşi uydurmalara” dayanan makaleler yayımladığı iddialarının ardından dünyanın en eski Yahudi gazetesi olan Jewish Chronicle gazetesini protesto ederek istifa etti. İsrail ordusu, pazar günü yaptığı açıklamada, geçen kasım ayında Gazze'de öldürülen üç rehinenin ölümünden “yüksek olasılıkla” bir İsrail hava saldırısının sorumlu olduğunu söyledi.

16 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Wall Street Journal | FBI, Florida'daki silahlı saldırganın hedefinin Trump olduğunu açıkladı

Gizli Servis ajanlarının, eski başkanın birkaç delik ötede golf oynadığı West Palm Beach'teki golf kulübünde silahlı bir kişiye ateş açması üzerine eski başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump pazar günü ikinci bir suikast girişimine maruz kaldı.

Trump yara almadı ve şüpheli kaçtı ancak kısa bir süre sonra yakalandı. 

Emniyet yetkilileri, sahada Trump'ın bir ya da iki delik önünde olan en az bir ajanın, çitlerin arasından tüfek doğrultan adamı gördükten sonra ateş ettiğini söyledi.

Bir görgü tanığı adamın çalıların arasından fırlayıp siyah bir Nissan'la kaçtığını gördü ve bu da şerif yardımcılarının adamı takip edip durdurmalarına yardımcı oldu. 

Ryan Wesley Routh olduğu belirlenen 1966 doğumlu şüpheli gözaltına alındı ve hakkında suçlamalar bulunuyor.

Yetkililer çalılıkların arasında dürbünlü AK tarzı bir tüfek, iki sırt çantası ve bir GoPro protable kamera buldu.


The Times | Britanya Başbakanı Starmer'ın eşinin 5 bin poundluk kıyafetinin parası bağışçı tarafından ödendi

İşçi Partili bir bağışçı, parlamento kurallarını ihlal edecek şekilde Keir Starmer'ın eşi Victoria Starmer için son dört ay içinde 5 bin sterlinden fazla yüksek kaliteli kıyafet satın aldı.

Starmer, 200 milyon sterlinden fazla serveti olan İşçi Partili Lord Alli'nin Lady Starmer'ın kişisel alışveriş ve giyim masraflarını karşıladığını açıklamadığı için eleştiri altında. 

Online moda perakendecisi Asos'un eski başkanı olan Alli, İşçi Partisi liderine 18 bin 685 pound değerinde iş kıyafeti ve birkaç çift gözlük de verdi.

Starmer'ın konaklaması için 20 bin pound ve “özel ofis” masrafları için de benzer bir meblağ harcadı. 

Dışişleri Bakanı David Lammy, Starmer ve eşinin bu bağışı “İngiliz halkı için en iyi şekilde görünebilmek” amacıyla kabul ettiklerini söyledi.


The Guardian | Dünyanın en eski Yahudi gazetesi Jewish Chronicle yazarları “uydurmalar” nedeniyle istifa etti

Önde gelen bazı köşe yazarları, Gazze çatışması hakkında “vahşi uydurmalara” dayanan makaleler yayınladığı iddialarının ardından Jewish Chronicle gazetesini protesto ederek istifa etti.

Dünyanın en eski Yahudi gazetesi olan haftalık yayın organı, Elon Perry'nin dokuz makalesini doğrulukları konusundaki şüpheler ve özgeçmişini yanlış tanıttığı endişeleri nedeniyle silmesinin ardından soruşturma çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.


Al Arabiya | İsrail ordusu, kasım ayında üç rehinenin ölümünden IDF saldırısının sorumlu olduğunu açıkladı

İsrail ordusu, pazar günü yaptığı açıklamada, geçen kasım ayında Gazze'de öldürülen üç rehinenin ölümünden “yüksek olasılıkla” bir İsrail hava saldırısının sorumlu olduğunu söyledi.

Onbaşı Nik Beizer, Çavuş Ron Sherman ve Fransız-İsrailli Elia Toledano adlı üç rehinenin cesetleri, bir önceki ay ölümlerinin ardından geçen aralık ayında İsrail'e geri getirilmişti.

Ordudan yapılan açıklamada üç rehineyle ilgili olarak “Soruşturmanın bulguları üç kişinin 10 Kasım 2023 tarihinde Hamas Kuzey Tugayı komutanı Ahmed Ghandour'un ortadan kaldırılması sırasında IDF hava saldırısının bir sonucu olarak öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor” denildi.


eKathimerini | Göç konusunda Berlin-Atina çekişmesi

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Atina'nın, özellikle Berlin'in batı kara sınırlarındaki kontrolleri sıkılaştırma kararından sonra Almanya'ya karşı çok sert bir tutum sergilemeye kararlı olduğunu yazdı. 

Yetkili bir kaynak, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in geçen hafta Viyana'dan göç meselesiyle ilgili olarak gönderdiği mesajların Almanya'yı değil, AB uyumunun özüne dokunan ulusal politikalar izlemeyi düşünenleri hedef aldığını açıkladı.

Berlin'in kara sınırı kontrollerini sıkılaştırma kararı, Şansölye Olaf Sholz'un Thüringen ve Saksonya'daki seçim çöküşünden ve aşırı sağcı AfD'nin meydan okuduğu SPD'nin kalesi Brandenburg eyaletindeki 22 Eylül hesaplaşmasından kaynaklanan açıkça siyasi bir hamle olarak görülüyor.

"
"