Politika

TİP Sözcüsü Kadıgil: Kurtulmuş’un Can Atalay için yapacağı tek şey Meclis’e ‘Gereğini yapın’ demek!

08 Ağustos 2024 19:15

Uygar Çağan Ulusan / T24 Ankara

AYM’nin Can Atalay kararının ardından bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’ı ziyaret eden TİP heyetinden Sera Kadıgil, Meclis’in artık bu kararın gereğini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kurtulmuş’un Meclis Başkanı olarak yapması gereken tek bir şey var; AYM’nin bu yöndeki kararını alıp, bir üst yazıyla Meclis Genel Sekreterliği'ne yollayacak ve ‘Gereğini yapın’ diyecek. Karşımızda bunu yapacak bir irade olmadığı için biz de iç tüzükten doğan diğer haklarımızı işletmeye çalışıyoruz” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi davasından 18 yıl hapis cezasının gerekçe gösterilerek vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili gerekçeli kararı, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi.

TIKLAYIN: AYM kararı sonrası Meclis Başkanı Kurtulmuş ve TİP'ten Can Atalay zirvesi: Mahmud Abbas'ın hitabı öncesi Meclis'te olağanüstü toplantı talep ediyoruz

Görüşmede TİP heyeti 14 Ağustos’ta olağanüstü toplantı yapılmasını talep etti.  Ayrıca yarın AYM'nin Atalay hakkındaki kararına ilişkin Meclis'in olağanüstü toplanması yönünde CHP, DEM Parti, Saadet-Gelecek Partisi grupları ile ortak dilekçe verilecek. Meclis'te grubu bulunmayan DEVA Partisi, Emek ve Demokrat Parti milletvekilleri de destek sunacak. 

Kurtulmuş’la gerçekleştirilen görüşme sonrasında T24’e konuşan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, “Bomboş bir mesai yürütüyoruz aslında. Bugün bizim bu görüşmeyi yapmamız da boş. Numan Kurtulmuş dese ki ‘Ben yarın Meclis'i açacağım’; bu da boş bir iş. Çünkü AYM’nin kararı hiçbir şey yapmamızı gerektirmeyen bir karar” dedi.

AYM’nin Can Atalay kararı sonrası Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a randevu verdi. Bugün TBMM Başkanlığı’nda gerçekleşen görüşmeye TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katıldı. Meclis Başkanı Kurtulmuş’a, olağanüstü toplantının 15 Ağustos’tan önce yapılması gerektiğini söyleyen TİP’li Baş, görüşme sonrasında açıklama yaptı. Erkan Baş, “AYM kararı varken başka bir gündemle toplanılması doğru değil” dedi.

“Numan Kurtulmuş’un yapması gereken tek bir şey var”

Bir gelişme oluşmazsa toplanan imzaların yarın Meclis Başkanlığı’na teslim edileceğini söyleyen TİP’li Kadıgil, şunları kaydetti:

“Görüşmede aslında Can Atalay konuşulmadı. Sıkıntımızı Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a, Meclis'in itibarını konuşup anlatmaya çalışıyoruz. Can Atalay’ın vekilliğini hukuka aykırı bir şekilde düşürdüler ve AYM diyor ki “Bu düşürme kararı yok hükmünde” yani Numan Kurtulmuş’un aslında normal bir Meclis Başkanı olarak yapması gereken tek bir şey var; AYM’nin bu yöndeki kararını alıp, bir üst yazıyla Meclis Genel Sekreterliği'ne yollayacak ve diyecek ki ‘Gereğini yapın’ kendisine de söyledim bunu. AYM’nin kararından sonra Meclis'in yapması gereken herhangi başka bir işlem yok. Karşımızda bunu yapacak bir irade olmadığı için biz de iç tüzükten doğan diğer haklarımızı işletmeye çalışıyoruz.”


 

Ne olmuştu? 

Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile arasında krize dönüşen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili olarak, geçtiğimiz şubat ayında, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz emekli olmadan kısa süre önce tarihi bir karara imza attığı, Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararla açığa çıktı. Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 üyenin oyuyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasına ilişkin kararının hukuki değerden yoksun olduğuna, bu nedenle bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti. Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde sayılması talebinin karara bağlanmasına yer olmadığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na bu kararın uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anımsattı.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu" yönündeki kararına ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a faks yolladı. Atalay, AYM'nin açık kararlarının uygulanmasını talep etti. Bu sırada avukatları da tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu. 

TIKLAYIN - Can Atalay'dan Numan Kurtulmuş'a çağrı: AYM'nin açık kararlarını uygulayın

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmak için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Baş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü ve Kurtulmuş'un cenaze töreni nedeniyle yurt dışında olacağını ifade ettiğini belirtti. "O yüzden pazartesi günü itibariyle gereken adımları atacağımızı kendisiyle paylaştık. Meclisin, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uygun şekilde hareket ederek Can Atalay'ın özlük haklarını derhal iade etmesi gerekiyor" dedi.

 


 

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

AYM: "Yok hükmünde"

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!

 
 
 
 
 
 

 

"
"