Dünya

TikTok'taki video, küçük kızın genetik hastalığını ortaya çıkardı

05 Ağustos 2024 15:21

T24 Dış Haberler

29 yaşındaki Morgan Rachal, TikTok'ta Sanfilippo sendromlu bir çocuğun TikTok'unu gördüğünde, 20 aylık kızı Lydia Rachal ile çarpıcı bir benzerliklerinin olduğunu fark etti.

Morgan, bebeğin ufak tefek uyku sorunları dışında sağlıklı göründüğünü ancak nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bazı benzerlikler paylaştığını söyledi. TikTok'a baktıktan sonra videoları doktoruna gösterdiğini ve testlerin ardından Lydia'ya tip B Sanfilippo sendromu teşhisi konduğunu ekledi.

Çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.

Sanfilippo belirtilerinin genellikle iki ila altı yaşları arasında ortaya çıktığı ve önce yavaş gelişim ve bazen davranış sorunları ile başladığı, ardından entelektüel gerileme, ciddi demans ve ilerleyici motor hastalığa doğru ilerlediği biliniyor.

Morgan,  TikTok'ta rastladığımız kız ve Lydia ikiz gibiydiler, bu yüzden sendrom hakkında daha fazla araştırma yapmaya başladım. Lydia'ya teşhis konulduğu gün hayatımın en kötü günüydü. Lydia şu anda bilişsel gerileme belirtileri göstermiyor, ancak tedavi almazsa gösterecek." dedi. 

"
"