Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, İstanbul'da Bizans döneminden kalma surların bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğunu yazdı. Haberde, İstanbul'un "Osmanlı öncesi mirası bakımsızlıktan ya da siyasi amaçlarla geri planda tutulmasından ötürü yok oluyor" ifadelerine yer verildi.
The Independent Türkçe'nin aktardığına göre; haberde, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun şehirde yürüttüğü restorasyon projelerine rağmen Bizans dönemine ait bazı yapılara gerekli özenin gösterilmediği savunuldu.
Mimar Zeynep Ahunbay ise İmamoğlu'nun Bizans mirasına sahip çıkmak istediğine fakat bu alandaki restorasyon çalışmalarının çok maliyetli olduğuna dikkat çekerek, "Osmanlı mirasıyla ilgili yürütülen ve iktidar tarafından desteklenen çalışmalara kıyasla, bu konuda daha kısıtlı hareket edilmesinin nedenlerinden biri de büyük ihtimalle bu" dedi.
İstanbul'un Bizans mirasıyla ilgili bir kitap üzerinde çalışan Britanyalı araştırmacı yazar Alexander Christie-Miller, Topkapı'da yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"İstanbul kuşatmasının yapay olarak yeniden canlandırıldığı bu mekanın 200 metre ötesinde, yani kuşatmanın gerçekten yaşandığı yerde duvarların ve surların tamamen bakımsız halde olması cidden ironik. Bunun, Türkiye'nin Osmanlı öncesi mirasının göz ardı edildiği cumhuriyetçi tarih anlayışında uzun süredir devam eden bir sorunla bağlantılı olduğu açık"
Haberde surların, Fatih Sultan Mehmed'in 1453'te İstanbul'u alması ve Bizans İmparatorluğu'nun çöküşüyle şehrin tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil ettiği, AKP'nin de bu sembolizmi sık sık kullandığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mayıs'ta seçimleri ikinci turda kazanmasının ardından, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümünü kutlamak için 29 Mayıs'ta Ayasofya'da sabah namazı kıldığı hatırlatıldı. Ayasofya tartışmalı bir sürecin ardından Temmuz 2020'de cami olarak hizmet vermeye başlamıştı.
Fatih ilçesindeki Ahırkapı semtinde, Bizans döneminden kalma surların dibinde yer alan Giritli Restoran'ın yöneticisi Şükrü Golak, müşterilerin duvarlara ilgi gösterdiğini belirterek, "Ziyaretçilerimiz gelip bu duvarlara dokunduklarında, aslında tarihe dokunuyorlar" dedi.
Golak, birçok yerdeki duvarların kötü durumda olduğuna işaret ederek "Buradaki taşların arasından otlar çıkıyor. Bakımını yapmak zor fakat en azından başka yerlerdeki gibi dökülmüyor" ifadelerini kullandı.