Dünya Basınında Bugün

Thatcher'ın portresi No10'dan kaldırıldı; Gazze'de çatışmaya 3 günlük aşı arası | Dünya Basınında Bugün

30 Ağustos 2024 09:21

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer taşındıktan sadece birkaç hafta sonra No10'daki Margaret Thatcher portresini kaldırttı. AB üye ülkelerinin, Avrupa Komisyonu'nun daha önce hazırladığı bir taslağın nisan ayında İşçi Partisi tarafından reddedilmesinin ardından Britanya ile bir gençlik hareketliliği programı için güncellenmiş bir teklif üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı. ABD'li ve Ukraynalı yetkililer, büyük bir Rus füze saldırısının püskürtüldüğü esnada bir F-16 savaş uçağının düşmesi sonucu Ukraynalı bir pilotun hayatını kaybettiğini açıkladı. 640 bin çocuğun çocuk felcine karşı aşılanmasının ilk turuna izin vermek için İsrail ordusu ve Hamas'ın Gazze'deki çatışmalara üç ayrı bölgede üç günlük ara verme konusunda anlaştıkları öğrenildi. Husiler, Kızıldeniz'de Yunanistan'a ait tankere yaptıkları baskının yeni görüntülerini yayımladı; gemi 150 bin ton ham petrol taşıyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önümüzdeki hafta Moğolistan'ı ziyaret edecek. Moğolistan, hakkında daha önce tutuklama kararı çıkarılan Putin'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim etmekle yasal olarak yükümlü. 

30 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Starmer, Thatcher'ın “rahatsız edici” portresini No10'dan indirdi

Britanya Başbakanı Keir Starrmer taşındıktan sadece birkaç hafta sonra No10'daki Margaret Thatcher portresini kaldırttı.

Başbakan, Thatcher'ın bu resmini “rahatsız edici” buldu ve kaldırılmasını istedi. Portre, Gordon Brown tarafından yaptırılmış ve 2009 yılında özel bir resepsiyonda Demir Leydi'ye takdim edilmişti.

Resmin kaldırılması kararı Keir'in biyografi yazarı Tom Baldwin tarafından açıklandı. Başbakan bu kararı, gayri resmi olarak Thatcher Odası olarak bilinen eski No10 çalışma odasında asılı duran tabloyu incelerken verdi.


The Guardian | AB, Britanya için yeni bir hareketlilik planı üzerinde çalışıyor

AB üye ülkelerinin, Avrupa Komisyonu'nun daha önce hazırladığı bir taslağın nisan ayında İşçi Partisi tarafından reddedilmesinin ardından Britanya ile bir gençlik hareketliliği programı için güncellenmiş bir teklif üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı.

AB kaynakları, 27 ülkenin önümüzdeki haftalarda Brüksel'e, Başbakan Keir Starmer'ın yürüttüğü AB-Britanya ilişkilerinin yeniden düzenlenmesine yönelik müzakerelere katkı sağlayacak uygulanabilir müzakere noktaları sunmayı umduklarını belirtiyor.


The Wall Street Journal | Ukraynalı pilot F-16 kazasında hayatını kaybetti

ABD'li ve Ukraynalı yetkililer, büyük bir Rus füze saldırısının püskürtüldüğü esnada bir F-16 savaş uçağının düşmesi sonucu Ukraynalı bir pilotun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yetkililer pilotun kimliğini Kiev'de F-16 eğitimi alan ilk pilotlardan biri olan Oleksiy Mes olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, ilk raporların jetin düşman ateşiyle düşürülmediğini gösterdiğini, ancak olayın pazartesi günü ülke genelinde yoğun bir Rus füze saldırısı sırasında meydana geldiğini söyledi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın bu haftaki saldırılar sırasında Rus füzelerini düşürmek için savaşta ilk kez jetleri kullandığını ifade etti. 


Al Arabiya | DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'deki aşılama çalışmaları için çatışmalara üç gün ara verilmesi konusunda anlaştı

Dünya Sağlık Örgütü'nün Filistin topraklarından sorumlu üst düzey yetkilisi Rik Peeperkorn, 640 bin çocuğun çocuk felcine karşı aşılanmasının ilk turuna izin vermek için İsrail ordusu ve Filistinli militan grup Hamas'ın Gazze'deki çatışmalara üç ayrı bölgede üç günlük ara verme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Aşılama kampanyasının pazar günü başlayacağını ve duraklamaların sabah 6 ile öğleden sonra 3 arasında gerçekleşmesinin planlandığını söyledi.


eKathimerini | Husiler, Kızıldeniz'de Yunanistan'a ait tankere yaptıkları baskının yeni görüntülerini yayımladı

Videoya eşlik eden kısa açıklamada İran destekli Husiler, Yunan şirketinin “işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını ihlal ettiğini” iddia etti. Açıklamada, “Şirketin işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını ihlal ettiği Yunan gemisinin (SOUNION) Kızıldeniz'de basılması ve yakılması sahneleri” ifadelerine yer verildi.

Videoda, 150 bin tondan fazla ham petrol taşıyan tankerde güçlü bir patlama görülürken ayrıca geminin, Yemen kıyılarından 77 deniz mili açıkta terk edilmiş halde yanarken görülüyor.


The Moscow Times | Putin, tutuklama emrine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi imzacısı Moğolistan'ı ziyaret edecek 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önümüzdeki hafta Moğolistan'ı ziyaret edecek. Ziyaret, Rusya Devlet Başkanı'nın kendisini tutuklamak ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim etmekle yasal olarak yükümlü olan bir ülkeye ilk ziyaretini gerçekleştirmiş olacak. 

UCM, Moskova'nın üçüncü yılına giren işgali sırasında Ukraynalı çocukları hukuksuz bir şekilde sınır dışı ettiği suçlamasıyla Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Moğolistan, UCM'yi yöneten anlaşma olan Roma Statüsü'nün imzacıları arasında yer alıyor ve bu da onu mahkemenin taleplerine uymakla teknik olarak yükümlü kılıyor.

"
"