Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre ticari süt işletmelerince yapılan yoğurt üretimi yüzde 7,6 yükselerek 126 bin 841 tona çıkarken, ocak-temmuz döneminde yıllık bazda yüzde 9,6 artışla 749 bin 491 tona ulaştı.
İnek peyniri üretimi temmuzda yıllık yüzde 1,3 artarak 67 bin 494 ton, ocak-temmuz döneminde ise yüzde 5 yükselişle 471 bin 824 ton oldu.
Temmuzda ayran üretimi yüzde 10,4 artarak 86 bin 390 ton, tereyağı üretimi yüzde 0,9 artışla 7 bin 775 ton olarak belirlendi. Ocak-temmuz döneminde ayran üretimi yüzde 14 artarak 525 bin 638 tona çıkarken, tereyağı üretimi yüzde 10,7 artışla 59 bin 889 tona ulaştı.
Haziranda 921 bin 942 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, temmuzda yüzde 1,8 artarak 938 bin 533 ton olarak kayıtlara geçti.
Aynı dönemde 96 bin 973 ton olan içme sütü üretimi de temmuzda yüzde 10 artarak 106 bin 696 tona yükseldi.
Tavuk üretimi
Temmuzda 205 bin 656 ton tavuk eti üretimi yapıldı. Üretim, yıllık bazda yüzde 5,5, aylık bazda yüzde 15,7 arttı.
Tavuk yumurtası üretimi ise temmuzda aylık bazda yüzde 0,7, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 1,4 yükseldi. Bu dönemde 1 milyar 706 milyon 295 bin tavuk yumurtası üretildi.
Söz konusu dönemde kesilen tavuk sayısı, yıllık bazda yüzde 8,4 artışla 114 milyon 210 bin olarak kayıtlara geçti.
Hindi eti üretimi de aynı dönemde yüzde 0,7 yükselişle 4 bin 37 ton oldu.
Ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla tavuk yumurtası üretimi yüzde 5,2, kesilen tavuk sayısı yüzde 6,5, tavuk eti üretimi yüzde 5,6 ve hindi eti üretimi yüzde 20,1 arttı.