Dünya Basınında Bugün

Telegram'a Brüksel baskısı; OpenAI değerini 100 milyar dolara çıkarabilir; Batı Şeria'da İsrail saldırıları artıyor | Dünya Basınında Bugün

29 Ağustos 2024 09:17

T24 Dış Haberler

Yetkililer mesajlaşma uygulamasını daha sıkı denetim altına almaya çalışırken Brüksel, Telegram'ın doğru kullanıcı sayılarını vermeyerek AB dijital kurallarını ihlal edip etmediğini araştırıyor. Britanya'da 15 yaşındaki gençlerin yaşam memnuniyetinin Avrupa'nın hemen her yerinden daha düşük olduğu bildirildi. Uzmanlar bunu “mutluluk resesyonu” olarak tanımlıyor. OpenAI, değerini 100 milyar doların üzerine çıkaracak yeni finansman görüşmelerine başladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’ya baskınları artırdığını ve yoğunlaşan operasyonlarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. CIA Direktör Yardımcısı David Cohen, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının kaderinin “büyük ölçüde Filistinli militan grubun lideri tarafından cevaplanacak bir soru” olduğunu söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gymnich kapsamında Brüksel'de bir araya gelecek. Ukrayna'nın Kursk sınır bölgesinde devam eden saldırıları nedeniyle Rus yetkililerin Kursk nükleer santralinin bulunduğu Kurchatov'a girişleri kısıtlayacağı öğrenildi. 

29 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Financial Times | Brüksel soruşturması Telegram üzerindeki baskıyı artırıyor

Yetkililer mesajlaşma uygulamasını daha sıkı denetim altına almaya çalışırken Brüksel, Telegram'ın doğru kullanıcı sayılarını vermeyerek AB dijital kurallarını ihlal edip etmediğini araştırıyor.

AB hukuk ve veri uzmanları, uygulamanın, bir dizi Brüksel düzenlemesinden kaçmak için düzenlemelerin uygulanma sınırı olan 45 milyon kullanıcı eşiğinin altındaymış gibi hareket ettiğinden şüpheleniyor.

Paris'te gözaltına alınıp serbest bırakılan Pavel Durov, bu yıl Telegram'ın kullanıcı tabanının Çin hariç “her bir pazarın ya da kıtanın nüfusuyla kabaca orantılı” olduğunu söyledi. 


The Guardian | Avrupa'nın en mutsuz gençleri Britanya'da

Britanya'da 15 yaşındaki gençlerin yaşam memnuniyetinin Avrupa'nın hemen her yerinden daha düşük olduğu bildirildi. Uzmanlar bunu “mutluluk resesyonu” olarak tanımlıyor. 

Britanya'da 15 yaşındakilerin yüzde 25'i düşük yaşam memnuniyeti bildirirken, aynı yaştaki Hollandalı çocuklarda bu oran yüzde 7. Britanya'nın ankete katılan ülkeler arasında en düşük seviyede bulunduğu belirtiliyor. 


The New York Times | İsrail, Batı Şeria’daki baskınları artırıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, insansız hava araçları ve zırhlı araçlarla desteklenen yüzlerce İsrail askerinin işgal altındaki Batı Şeria’ya baskınları artırdığını ve yoğunlaşan operasyonlarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cenin merkezli bir Filistinli silahlı grubun, şehrin eteklerindeki iki köyde İsrail güçlerine ateş açtıkları ifade edilirken operasyon, yaklaşık 3 milyon Filistinlinin İsrail askeri yönetimi altında yaşadığı işgal altındaki bölgede aylardır artan İsrail baskılarının ardından geldi.


The Wall Street Journal | OpenAI'ın değeri 100 milyar doları bulabilir

OpenAI, değerini 100 milyar doların üzerine çıkaracak yeni finansman görüşmelerine başladı.

WSJ'nin edindiği bilgiye göre, finansman turuna yaklaşık 1 milyar dolar katkıda bulunması beklenen girişim sermayesi şirketi Thrive Capital öncülük ediyor.

OpenAI'ın önemli yatırımcılarından biri olan Microsoft'un da bu tura katılması bekleniyor.

Bu yeni finansman turu, Microsoft'un Ocak 2023'te yaptığı 10 milyar dolarlık yatırımın ardından OpenAI'a yapılan en büyük dış sermaye enjeksiyonunu temsil edecek.

Şirket, en üst düzey yapay zeka sistemlerini geliştirmek ve sektördeki hakimiyetini güçlendirmek için Silikon Vadisi'ndeki yapay zeka yarışının ön saflarında yer alıyor.


Al Arabiya | ABD istihbarat yetkilisi: Gazze'deki ateşkes anlaşmasının kaderi Hamas liderinin elinde

CIA Direktör Yardımcısı David Cohen, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının kaderinin “büyük ölçüde Filistinli militan grubun lideri tarafından cevaplanacak bir soru” olduğunu söyledi.

Cohen, Washington'da düzenlenen bir istihbarat ve ulusal güvenlik zirvesinde İsraillilerin müzakerelerde ciddiyet gösterdiğini belirtti. 


eKathimerini | Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları Brüksel'de bir araya geliyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gymnich kapsamında Brüksel'de bir araya gelecek. 

Yunan diplomatik kaynaklarına göre Kıbrıs sorunu, Avrupa-Türkiye ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri görüşmede ele alınacak. 

Görüşme, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde yapacakları görüşme ışığında gerçekleşecek.


The Moscow Times | Rusya, Kursk nükleer santralinin bulunduğu kasabaya girişleri kısıtlayacak

Ukrayna'nın Kursk sınır bölgesinde devam eden saldırıları nedeniyle Rus yetkililerin Kursk nükleer santralinin bulunduğu Kurchatov'a girişleri kısıtlayacağı öğrenildi. 

Kursk Valisi Aleksey Smirnov, Telegram mesajlaşma uygulamasında, “Kursk nükleer santralinin güvenliği en üst düzeye çıkarılmış olmasına rağmen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri şehre sızma girişimlerinden vazgeçmiyor. Bu bağlamda ve ek güvenlik önlemleri sağlamak amacıyla, terörle mücadele rejiminin operasyonel karargahı yakın gelecekte Kurchatov'a girişi sınırlamaya karar verdi" diye yazdı. 

"
"