Dünya Basınında Bugün

Tel Aviv'in Philadelphi Koridoru ısrarı, ateşkesin önündeki engel olmaya devam ediyor; Kızıldeniz'deki Yunan gemisi hâlâ yanıyor | Dünya Basınında Bugün

03 Eylül 2024 09:24

T24 Dış Haberler

İşçi Partisi, Britanya'da üretilen silahların Gazze'deki sivillere karşı kullanılabileceği endişesiyle İsrail'e yaptığı silah satışlarının bir kısmını askıya aldı. Öldürülen 6 rehinenin cesetlerine ulaşılmasından bu yana düzenlediği ilk konferansta konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın can damarı olarak nitelendirdiği Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceklerini açıkladı. ABD iklim elçisi John Podesta'nın Kasım ayında Bakü'de yapılacak COP29 zirvesi öncesinde mevkidaşı Liu Zhenmin ile görüşmek üzere bu hafta Çin'i ziyaret edeceği öğrenildi. Husilerin 21 Ağustos'ta Kızıldeniz'de gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana Yunan bandıralı Sounion petrol tankerinde hâlâ yangınlar çıkıyor. Yunanistan, çevre felaketini önlemek amacıyla geminin çekilmesi çabalarında öncü bir rol üstleniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, üst düzey askerî danışmanının Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin iadesini görüşmek üzere Rusya'yı ziyaret ettiği bildirildi. 

3 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times | Britanya'da İşçi Partisi İsrail ile silah anlaşmalarına sınırlama getiriyor

İşçi Partisi, Britanya'da üretilen silahların Gazze'deki sivillere karşı kullanılabileceği endişesiyle İsrail'e yaptığı silah satışlarının bir kısmını askıya aldı.

Hükûmet, silahların uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek şekilde kullanılabileceğine dair endişelerin dile getirildiği bir incelemenin ardından Britanya'nın 350 silah ihracat lisansından 30'unu askıya aldı.

Karar, savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının yanı sıra yerdeki hedefleri vurmak için kullanılan ekipmanları da kapsıyor.


The New York Times | Netanyahu, Mısır-Gazze sınırından vazgeçmiyor

Müttefiklerinin ricalarını ve İsrailli protestocuların rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de derhal ateşkes taleplerini bir kenara iten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır ile Gazze arasındaki sınır boyunca İsrail kontrolünü sürdürme sözü verdi. Bu, ateşkes ihtimalini azaltmasa da zayıflatacak gibi görünen tartışmalı bir plan olmaya devam ediyor. 

Öldürülen 6 rehinenin cesetlerine ulaşılmasından bu yana düzenlediği ilk konferansta Netanyahu, İsrail'in güvenliğini sağlamak için Mısır sınırının Gazze tarafında, Hamas'ın can damarı olarak nitelendirdiği Philadelphi Koridoru olarak bilinen bölgede kontrolü sağlaması gerektiğini söyledi.

Hamas, İsrail'in koridoru kontrol etmesinin ateşkes müzakereleri için bir başlangıç olmadığını söylüyor ve bunun yerine İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini talep ediyor.


Al Arabiya | ABD iklim elçisi John Podesta bu hafta Çin'i ziyaret edecek

ABD iklim elçisi John Podesta'nın Kasım ayında Bakü'de yapılacak COP29 zirvesi öncesinde mevkidaşı Liu Zhenmin ile görüşmek üzere bu hafta Çin'i ziyaret edeceği öğrenildi.

İki yetkilinin “pratik iş birliği konusunda derinlemesine bir görüş alışverişinde bulunacağı" ve "kendi iç iklim politikası eylemlerini ve iklim değişikliğine ilişkin çok taraflı süreci ele alacakları" aktarıldı. 


eKathimerini | Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan Yunan gemisi hâlâ yanıyor; Atina geminin çekilmesi çabalarına öncülük ediyor

Husilerin 21 Ağustos'ta Kızıldeniz'de gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana Yunan bandıralı Sounion petrol tankerinde hâlâ yangınlar çıkıyor. Yunanistan, çevre felaketini önlemek amacıyla geminin çekilmesi çabalarında öncü bir rol üstleniyor. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçoakis, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Avrupalı liderlerle görüşerek geminin çekilmesi planını organize etti. 

Operasyon, Yunan donanmasına ait Psara fırkateyni, Alman Hessen fırkateyni, Fransız Chevalier Paul fırkateyni, İtalyan Andrea Doria destroyeri ve Hollandalı genel destek gemisi Karel Doorman gibi Avrupa Aspides operasyonuna katılan bölgedeki güçlerle işbirliği içinde özel şirketler tarafından yürütülecek ve petrol başka bir tankere aktarılacak.


The Moscow Times | Netanyahu'nun askerî sekreteri, Hamas'ın elindeki rehineleri görüşmek üzere Moskova'ya gitti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, üst düzey askerî danışmanının Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin iadesini görüşmek üzere Rusya'yı ziyaret ettiği bildirildi. 

Açıklamada, “Başbakan'ın Askeri Sekreteri Tümgeneral Roman Gofman bu sabah Moskova'ya gerçekleştirdiği ve amacı rehineler anlaşmasını ilerletmek olan ziyaretten döndü” denildi.

Aslen Belaruslu olan Gofman'ın Rus yetkililerle Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda rehin alınan 251 kişi arasında bulunan Rusya-İsrail çifte vatandaşı Alexander Lobanov'un akıbeti hakkında görüştüğü belirtildi.

"
"