Gündem

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu: Rapor hazırlama sürecine başlandı

28 Temmuz 2024 14:34

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasının araştırılması için kurulan TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, rapor hazırlama sürecine başladıklarını duyurdu.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonun başkanı AKP'li Atay Uslu, kazanın yaşandığı bölgede ve iş cinayetinde hayatını kaybeden 9 maden işçisinin yakınlarıyla görüştüklerini belirtti.

Ayrıca, maden ocaklarındaki güvenlik önlemlerini incelemek amacıyla Balıkesir ve Uşak'taki altın madeni ocaklarında da araştırmalar yaptıklarını ifade etti. Uslu, "15 bin sayfayı aşan altın madenciliği dokümantasyonu oluştu. Bunları da üyelerimizle paylaştık ve komisyon çalışmaları sonunda kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Komisyon güvenli ve sürdürülebilir altın madenciliği hedefinde


Uslu, raporun iki bölümden oluşacağını belirtti. İlk bölümde mevcut durumla ilgili bir değerlendirme yapılacak, ikinci bölümde ise araştırmalar ve incelemeler sonucunda elde edilen teklifler ve öneriler sunulacak.

Raporun öneriler bölümünde, izin ve faaliyet süreçleri, arama ve işletme süreçleri, yeni düzenlemeler ve kurallar hakkında detaylı öneriler yer alacak. Ayrıca, denetleme süreci ve yeni denetleme mekanizmaları konusunda da öneriler geliştirilecek.

Uslu, komisyonun, birden çok bakanlık ve kuruluşu etkileyen bu süreç için yeni denetleme süreçleri ve mekanizmaları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, yeni kurallar ve düzenlemeler getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Raporda yer alacak detaylar, güvenli ve sürdürülebilir altın madenciliği için yapılması gereken iyileştirmeleri belirlemek amacıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

"
"