Gündem

TBMM'de dijitalleşme rüzgarı: Hedef kağıtsız parlamento

06 Ekim 2024 10:13

T24 Haber Merkezi

Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile kâğıt kullanımını en aza indirgemeyi hedefleyen Meclis, bu kapsamda “Dijital Parlamento” projesini hayata geçiriyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un direktifleri doğrultusunda geliştirilen Vekil Bilgi Sistemi (VEBİS), Sağlık Bilgi Sistemi (SABİS), Tutanak Bilgi Sistemi (TUBİS), Kanunlar Kararlar Bilgi Sistemi (KABİS) ve Komisyonlar Bilgi Sistemi (KOBİS) gibi yeni uygulamalarla dijitalleşme süreci destekleniyor.

TBMM, yapay zekâ araştırma komisyonu kurarak dijital dönüşüm süreci başlatmayı hedefliyor. 

Bir süredir yürürlükte olan “Kâğıtsız Parlamento” projesi, Türkiye Bilişim Ödülleri'nde birincilik kazandı. Arşiv Otomasyon Sistemi sayesinde 25 milyon sayfalık belge dijital ortama aktarılırken, her belgeye kurumsal kimlik kazandırıldı.

Şu ana kadar 237 bin belgenin katalog kaydı oluşturuldu ve sisteme toplamda 2 milyon 500 bin sayfa taranarak yüklendi.

Kağıtsız Parlamento

VEBİS uygulaması ile milletvekilleri artık yasa tekliflerini tamamen dijital ortamda hazırlayabilecek. Vatandaşların ve hukukçuların, yasaların gerekçelerine, komisyon raporlarına, Genel Kurul tutanaklarına, değişiklik önergelerine ve soru-cevap detaylarına erişim sağlayabilmesi planlanıyor.

TUBİS sistemiyle, toplantılardan matbaa aşamasına kadar tüm süreçler tek bir uygulama üzerinden yürütülecek. Yapay zekâ teknolojisi kullanılarak, her milletvekili sesinden tanınıyor, sesli konuşmalar hızlıca metne dönüştürülüyor, böylece denetim süreçlerinin daha verimli hale getirileceği düşünülüyor. 

Bu sene Pulitzer Ödülü kazanan iki haberde yapay zeka kullanıldı

KABİS aracılığıyla milletvekillerinin ve parti gruplarının önergeleri de Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile iletilecek. Bu projelerin tamamlanması ve gerekli İçtüzük düzenlemelerinin yapılması halinde, TBMM “Kâğıtsız Parlamento” statüsüne geçiş yapacak.

Yapay zekâ tartışması: Bir işlem, 10 Google aramasına eş değer enerji tüketiyor

Yerli yapay zeka yazılımı: Rahim değerlendirilip, gebelik elde edilebiliniyor!


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye