Gündem

Talu çifti için istenen ceza belli oldu

03 Eylül 2024 14:58

150 milyon liralık vurgun yaparak yurt dışına kaçtığı iddia edilen sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, Gürcistan'dan Türkiye'ye gelmelerinin ardından gözaltına alınmıştı. Talu çifti, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında sosyal medya fenomenleri Kıvanç-Beril Talu çiftinin, 13 kişiyi 3 milyon 17 bin lira dolandırdığı tespit edildi. Başsavcılık, fenomenlerin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli hakkında "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 195'er yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

5 Ocak tarihinde "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan tutuklanan Kıvanç-Beril Talu çifti hakkında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı. Habertürk'ten Halil Sadri Yılmaz'ın haberine göre, iddianamede şüphelilerin "Var Böyle Tipler Organizasyon Nakliye Bilişim Hizmetleri" adı altında şirket kurduğu ve bu şirket üzerinden reklam organizasyonu yaptığı anlaşıldı. Talu çiftinin, reklam organizasyonu üzerinden elde edecekleri gelirleri sisteme para yatıran kişilere dağıtacaklarını vadettikleri tespit edildi.

Saadet Zinciri kurdular

Mağdurların "Saadet zinciri"ne dahil edildikleri sistem şu şekilde işlemiş: Şüphelilerin mağdurlardan aldıkları parayı, mağdurların bilmediği bir ponzi sistemine (Saadet zincirine) dahil ettikleri ve sisteme sonradan girenlerden aldıkları parayla, sisteme ilk girenlerin parasının ödendiği bir sistem kurdukları vurgulandı. Başsavcılık şüpheliler Kıvanç Talu, Beril Talu ve Beril Talu’nun babası Ertan Koç’un 13 müştekiden bu şekilde 3 milyon 17 bin lira para topladığını ve söz konusu parayı geri ödemediğini tespit etti.

Beril Talu: Biz dolandırıcılık kastıyla hareket etmedik

Şüphelilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede, Beril Talu’nun “Biz dolandırıcılık kastıyla hareket etmedik. Kimseye reklam şirketinde ortaklık teklif etmedik sadece borç para aldık. Tehdit edildiğimiz için yurt dışına çıktık” şeklinde kendini savunduğu hatırlatıldı. MASAK raporuna da dikkat çekilen iddianamede şüphelilerin banka hesap giriş ve çıkışlarının müşteki beyanlarıyla uyumlu olduğu belirtildi.

Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 195’er yıla kadar hapis cezası istemi

Savcılık tutuklu sanıklar Kıvanç-Beril Talu ile tutuksuz sanık Ertan Koç hakkında "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 195’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Sanıklar önümüzdeki günlerde Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

 

"
"