Dünya

Taliban, "ahlaksızlıkla mücadele programı" kapsamında kadınların kamusal alanda sesini duyurmasını yasakladı

23 Ağustos 2024 13:57

T24 Dış Haberler

Afganistan'ın Taliban yöneticileri, ahlaksızlıkla mücadele ve erdemi teşvik etmek amacıyla dini lider tarafından onaylanan yeni yasalar çerçevesinde kadınların kamusal alanda seslerini duyurmalarını ve yüzlerini açmalarını yasakladı.

Bir hükümet sözcüsü, yasaların dini lider Hibatullah Akhundzada tarafından onaylandıktan sonra yayınlandığını söyledi. Taliban 2021 yılında iktidarı ele geçirdikten sonra “erdemin yayılması ve ahlaksızlığın önlenmesi” için bir bakanlık kurmuştu. 

Bakanlık, toplu taşıma, müzik, tıraş ve kutlamalar gibi günlük yaşamın unsurlarını kapsayan ahlak ve erdem yasalarını yayınladı.

Associated Press tarafından yayınlanan 114 sayfalık ve 35 maddelik belge, Afganistan'ın ele geçirilmesinden bu yana ahlak ve erdem yasalarının ilk resmi beyanı olma özelliğini taşıyor.

"Bir kadının sesi mahrem kabul edilir ve bu nedenle toplum içinde şarkı söylerken, okurken veya yüksek sesle okurken duyulmamalıdır. Kadınların kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmaları yasaktır ve bunun tersi de geçerlidir." içerikli 13. madde gibi kadınların temel yaşam haklarını sınırlayan kurallar bulunuyor.

Bakanlığın internet sitesine göre erdemin teşvik edilmesi, dua etmeyi, Müslümanların karakter ve davranışlarını İslam hukukuyla uyumlu hale getirmeyi, kadınları başörtüsü takmaya teşvik etmeyi ve insanları İslam'ın beş şartına uymaya davet etmeyi içeriyor. Ayrıca, ahlaksızlığın ortadan kaldırılmasının, insanların İslam hukuku tarafından yasaklanan şeyleri yapmalarını yasaklamayı içerdiği de belirtiliyor.

Geçen ay yayınlanan bir BM raporunda, bakanlığın emirlerinin ve bunları uygulamak için kullanılan yöntemlerin Afganlar arasında korku ve sindirme ortamına katkıda bulunduğu belirtildi.

Raporda bakanlığın rolünün, medyanın izlenmesi ve uyuşturucu bağımlılığının ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere kamu yaşamının diğer alanlarına doğru genişlediği belirtildi.

 

"
"