Dünya Basınında Bugün

Tahran’dan İsrail’e karışık misilleme sinyalleri; Macron'dan Rusya'ya 'Pavel Durov' yanıtı | Dünya Basınında Bugün

27 Ağustos 2024 09:27

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğu yönündeki suçlamalara yanıt verdi; "Bu hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Karar vermek yargıçlara kalmıştır" dedi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan halkına rahat bir nefes alabileceklerini söyleyerek İran destekli militan grubun temmuz ayında Beyrut'ta üst düzey liderini öldüren İsrail'e karşı misilleme yapmayı bıraktıklarını açıkladı ancak İran dini lideri Ali Hamaney, "Savaşın birçok şekli vardır. Bu, her zaman silah tutmak anlamına gelmez" dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown, Hizbullah ve İsrail arasındaki sınır ötesi ateşin bölgeyi yeni bir tırmanma evresine sürükleme tehdidinden bir gün sonra, pazartesi günü İsrail ordusunun Lübnan sınırı yakınlarındaki kuzey komutanlığını ziyaret etti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, Washington yönetiminin Ukrayna ile ABD yapımı silahların Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanımı olasılığı üzerine görüşmelerin devam ettiğini ve bu görüşmelerin kamuoyuna açıklanmayacağını söyledi. 

27 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Financial Times | Macron, Telegram patronunun gözaltına alınmasının siyasi olduğu iddiasına yanıt verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğu yönündeki suçlamalara yanıt verdi. Durov'un gözaltına alınması, Moskova ile gerilimi tırmandırmış ve küresel bir ifade özgürlüğü tartışmasını alevlendirmişti. 

Macron, "Pavel Durov'un tutuklanmasının ardından Fransa'yla ilgili olarak burada yanlış bilgiler okudum. Telegram başkanının Fransa topraklarında tutuklanması devam eden bir adli soruşturmanın parçası olarak gerçekleşmiştir. Bu hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Karar vermek yargıçlara kalmıştır" dedi. 


The Wall Street Journal | Tahran’dan İsrail’e karışık misilleme sinyalleri

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan halkına rahat bir nefes alabileceklerini söyleyerek İran destekli militan grubun temmuz ayında Beyrut'ta üst düzey liderini öldüren İsrail'e karşı misilleme yapmayı bıraktıklarını açıkladı.

Gözler, Hizbullah komutanı Fuat Şükür ve Hamas siyasi büro başkanı İsmail Haniye’nin ölümünün ardından İsrail'e sert bir yanıt vereceğini söyleyen İran'a çevrilmişti. İsrail'in pazar günü önleyici saldırı olarak nitelendirdiği Hizbullah saldırısının ardından büyük bir hasar meydana gelmediğini açıklarken, Hizbullah, Lübnan'daki kayıp ve hasarların da sınırlı olduğunu ifade etti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney operasyona doğrudan değinmedi ancak "Savaşın birçok şekli vardır. Bu, her zaman silah tutmak anlamına gelmez. Doğru düşünmek, doğru konuşmak, doğru tanımlamak ve doğru nişan almak demektir” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı ise İsrail'e "kesin ve hesaplı” bir yanıt verileceğini ancak İsrail'in aksine İran'ın bunun peşinde olmadığını söyledi.


Al Arabiya | ABD'li üst düzey general İsrail'de, Lübnan sınırına yakın askerî bölgeyi ziyaret etti

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown, Hizbullah ve İsrail arasındaki sınır ötesi ateşin bölgeyi yeni bir tırmanma evresine sürükleme tehdidinden bir gün sonra, pazartesi günü İsrail ordusunun Lübnan sınırı yakınlarındaki kuzey komutanlığını ziyaret etti.

ABD'nin en üst düzey generali ayrıca Tel Aviv'de İsrailli mevkidaşı ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü. 

Pentagon da Lübnanlı militan grup tarafından kuzeydeki askeri hedeflere ve Tel Aviv yakınlarındaki askeri istihbarat üslerine atılan yüzlerce füze ve insansız hava aracına İsrail ordusunun nasıl karşılık verdiğine dair yeni ayrıntılar açıkladı; İsrail'e istihbarat desteği verdiklerini duyurdu. 


TASS | "Beyaz Saray, Kiev ile saldırı planlarının gizli olarak görüşüldüğünü doğruladı"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, Washington yönetiminin Ukrayna ile ABD yapımı silahların Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanımı olasılığı üzerine görüşmelerin devam ettiğini ve bu görüşmelerin kamuoyuna açıklanmayacağını doğruladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin bu konudaki endişelerini aktardığını ifade eden Kirby, "Bunu neden yaptığını anlıyoruz; ülkesi saldırı altında. Ancak birçok kez söylediğim gibi Ukraynalılarla görüşmelerimizi sürdüreceğiz ancak bunları gizli tutacağız ve bugün konuşmak için ABD silahlarıyla ilgili politikalarımızda herhangi bir değişiklik ya da konuşmak için herhangi bir kılavuzum yok" dedi. 

"
"