Politika

T24 yazarı Tolga Şardan yazdı: "İkamet izni" skandalı Meclis gündeminde; Göç İdaresi'nden açıklama

02 Ağustos 2024 10:08

T24 Haber Merkezi

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu, T24 yazarı Tolga Şardan'ın kaleme aldığı "İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutundan, iki yabancı adına kayıtlı iki ikamet izni çıktı" başlıklı yazısı üzerine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Göç İdaresi Başkanlığı da olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

T24 yazarı Tolga Şardan, "skandal" tanımlamasının bile yetersiz kalacağını vurguladığı bir olayı köşesine taşıdı. Şardan'ın anlattığına göre; geçen Mayıs'ta Ankara'nın en önemli ilçesi Çankaya'da yürütülen adres doğrulama işlemleri sırasında çok ilginç bir olay yaşandı. Çankaya bölgesinde görevlendirilen bir bekçi, elindeki listeye göre denetleme yaparken Atakule civarında bir adrese geldi. Polislerin çevre güvenliğini sağladığı özel mülke gelen bekçi, korumalara elindeki listede adı geçen iki kişinin söz konusu adreste yaşayıp yaşamadığını sordu. Koruma polisleri, elinde listeyle gelen bekçinin durumundan şüphelenip önce alıkoydular, sonra da adresin sorumlusu olan polis merkezine bilgi verdiler. Bekçinin elindeki listede bulunan ve geçici ikamet kaydına sahip iki yabancının yaşadığı belirtilen adres İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutuydu! 

"Fıkra misali başlayan olaylar bir anda krize dönüştü. Nasıl dönüşmesin ki?" diyen Şardan, "Yasa dışı göçle mücadele eden bakanlığın en tepesindeki isim olan İçişleri Bakanı'nın konutunda iki yabancının ikamet izni çıkarılmıştı" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Tolga Şardan yazdı | Sonunda bu da oldu: İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın konutundan, iki yabancı adına kayıtlı iki ikamet izni çıktı!

Tolga Şardan'ın gündeme taşıdığı skandal üzerine, İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu, harekete geçti. Şardan'ın anlattıklarının, "hayali seçmen" iddiasını da hatırlattığını kaydeden Zorlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini duyurdu. 

Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Gazeteci Tolga Şardan’ın bugün yazdığı “Kayıtdışı Yabancı” vakası çok önemlidir.

Yazıda ifade edildiğine göre devletin bakanının evinde bile kayıtlı gözüken ama orada yaşamayan yabancılar var.

Adres sahiplerinin bundan haberi olmasa bile böyle bir kayıtlama sistemi neden ve nasıl ortaya çıkmaktadır

Tabi bu durum “Hayali Seçmen” iddiasını da hatırlatmaktadır. Bu konunun üzerine gidip soru önergesi vermiştim. Cevap Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelmişti: Denizli, Ağrı, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Kars, Bitlis, Hakkari, Elazığ ve Mardin’de yapılan hayali seçmen itirazlarının tümü farklı sebeplere reddedilmiş...

Şimdi Göç İdaresi Başkanlığı “Kayıtdışı Yabancılar” meselesiyle ilgili bir açıklama yapmalıdır!

Bu amaçla İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’ya şu sorularımın cevaplandırılması için soru önergesi verdim.

Ülkemizde yaşayan ve ikamet izni almış yabancıların yaşadıkları illere göre dağılımları nedir?

Ülkemizde yaşayan yabancıların adreslerine yönelik bir denetim çalışması yapılmakta mıdır?

Ocak 2024’ten bu yana kaç adreste bu yönde bir denetim yapılmıştır?

Bu denetimler sonucu belirtilen adreste gözüktüğü halde yaşamadığı tespit edilen kaç kişi bulunmaktadır?

Bu kişilerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?"

Göç İdaresi: Suç duyurusunda bulunuldu, mülkiye müfettişi görevlendirildi

Göç İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın adresinde "iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı" haberlerine ilişkin, 9 Mayıs 2024'te yanlış adres beyanıyla ilgili durumun tespit edildiğini, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan İçişleri Bakanımızın adresinde 'iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı' haberlerine ilişkin basın açıklaması" başlığı altında şunlar kaydedildi:

"9 Mayıs 2024'te yanlış adres beyanıyla ilgili durum Göç İdaresi Başkanlığımızca tespit edilmiş olup konuya ilişkin 10 Mayıs 2024'te mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir. Mülkiye müfettişinin ilk tespitleri doğrultusunda N.N. ve A.H. adlı 2 Azerbaycanlı askeri öğrenci ile 2 sivil şahıs hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."
 
 
 

 

"
"